Oroszország figyelmeztette Amerikát a nukleáris fegyverek Nagy-Britanniába telepítése miatt

„Ami az amerikai taktikai atomfegyvereknek Nagy-Britannia területére való feltételezett visszatérésének témáját illeti, a leghatározottabban és keményen óva intem ettől a, destabilizáló lépéstől” – mondta.

Rjabkov szerint nem szolgálnának elrettentő példaként Moszkva számára. Megjegyezte, hogy a nukleáris fegyverek bevetése csak növelné az általános eszkaláció és fenyegetettség szintjét Európában.

„Feltételezzük, hogy az elmúlt évek meglehetősen szomorú tapasztalatai ellenére, ami az európai biztonság szavatolását illeti, a londoni és washingtoni forrófejűek nem vonják le ebből a tanulságot, így ez a forgatókönyv nagyon is lehetséges” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva nem állítja, hogy e tekintetben közvetlen jelzéseket kapna sem Washingtonból, sem Londonból. Szerinte Oroszországnak más lehetőségei vannak arra, hogy figyelemmel kísérje a történéseket, és levonja a következtetéseket.

A külügyminiszter-helyettes felszólította az Egyesült Államok irányította NATO-országokat, hogy állítsák le a további eszkalációt, amely egyre veszélyesebbé válik.

Január 26-án a The Telegraph című napilap a Pentagon dokumentumaira hivatkozva arról számolt be, hogy az USA 15 év után először tervezi atomfegyverek telepítését az Egyesült Királyságba az „Oroszországból érkező, növekvő fenyegetés” miatt. A média szerint a Suffolk kerületi Lakenheath légibázisról van szó. Washington a Hirosimára ledobott bombánál háromszor erősebb robbanófejeket szándékozik oda küldeni.

A RIA Novosztyinak nyilatkozva a Pentagon szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni a brit sajtójelentéseket.

2023 decemberében Ray McGovern volt CIA-elemző azt mondta, hogy az amerikai vezetés számára az egyetlen mód az ukrajnai vereség elrejtésére és a választások megnyerésére egy „kis” atombomba bevetése. Szerinte a tábornokok meg fogják győzni Joe Bident, hogy egy ilyen lépés nem eszkalálja a helyzetet irányíthatatlanná.

A múlt héten Oroszország állandó ENSZ-képviselője Genfben, Gennagyij Gatilov megjegyezte, hogy Moszkva elkötelezett az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítése mellett, amelynek célja egy atomfegyvermentes világ kiépítése.

Mindazonáltal, mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, a szélsőséges eszközök alkalmazása is lehetséges, ha Oroszország területi integritását, szuverenitását és létét fenyegetés éri.

Elolvasom a cikket