Putyin szerint Belarusz nukleáris hatalom lett

Novemberben adott hivatalosan zöld utat Belarusz energiaügyi minisztériuma az erőmű második blokkjának kereskedelmi üzembe helyezéséhez. A 2400 megawattos teljes energiatermelő kapacitással rendelkező erőmű várhatóan az ország energiaszükségletének akár 40 százalékát is fedezni fogja – jelentette akkor a média.

A RIA Novosztyi jelentette, hogy Belarusz északnyugati részén, Osztrovec városától nem messze található erőművet 2013 és 2023 között építette a Roszatom leányvállalata, az Atomsztrojexport. Ez az első Oroszországon kívüli atomerőmű, amelyben a Roszatom legkorszerűbb, 3+ generációs atomreaktorait használják.

A két szomszéd közötti katonai együttműködés tovább gyorsult a Kijev és Moszkva között zajló konfliktus közepette. Putyin korábban bejelentette, hogy 2023 márciusában atomfegyvereket fog állomásoztatni Belaruszban, válaszul arra, hogy Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszereket kíván Ukrajnának szállítani – ezt a lépést Moszkva meggondolatlanságnak és felelőtlenségnek minősítette.

2023 júliusában Oroszország azt mondta, hogy megfontolhatja taktikai atomfegyvereinek kivonását Belaruszból, ha az Egyesült Államok és a NATO megváltoztatja jelenlegi politikai irányvonalát, és kivonja Washington nukleáris arzenálját Európából, valamint felszámolja annak infrastruktúráját is.

Elolvasom a cikket