Tagadja a brazil elnök, hogy elődje bármiféle üldöztetésnek lenne kitéve

MH/MTI
2024. január 30. kedd. 22:22

A CBN Recife rádiónak nyilatkozva az államfő arra reagált, hogy Bolsonaro nemrég kijelentette, „üldözi” őt a kormány.

„Ez szamárság. A brazil kormánynak nincs hatalma a szövetségi rendőrség, még kevésbé az igazságszolgáltatás fölött” – szögezte le Lula.

Hétfőn a brazil szövetségi rendőrség házkutatást tartott a volt elnök fiánál, Carlos Bolsonarónál, aki jelenleg a Rio de Janeiro városi tanács tagja. Azzal gyanúsítják, hogy tagja volt a brazil titkosszolgálaton (Abin) belül kialakított „politikai bűnszervezetnek”, amely Bolsonaro elnöksége idején, 2019 és 2022 között kémkedett a hivatalban lévő államfő ellenfelei ellen a FirstMile nevű izraeli kémszoftver használatával.

Múlt héten a rendőrség átkutatta a brazil hírszerző ügynökség volt vezetője, Alexandre Ramagem irodáját és otthonát is. Több városban 21 házkutatást tartottak, és bizonyítékokat foglaltak le, hét szövetségi rendőrt pedig azonnal felfüggesztettek.

Lulát a rádióinterjúban arról is kérdezték, mennyire bízik meg az Abin jelenlegi vezetőjében. A brazil elnök úgy fogalmazott, „az ember soha nem lehet teljesen biztos”, de „nagy bizalma” van Luiz Fernando Correában, a titkosszolgálat mostani vezetőjében.

Lula hozzátette azt is, reméli, hogy a nyomozás majd megy a maga útján „az ártatlanság vélelmének fenntartása mellett”, illetve mindenféle „látványos tűzijátékot” mellőzve. Az államfő bírálta azokat a médiában széleskörűen részletezett, harsány rendőrségi műveleteket, amelyeknek korábban ő maga is volt célpontja.

Jair Bolsonarót tavaly nyolc évre eltiltották közhivatal viselésétől, mert hamis információkat terjesztett az elektromos választási rendszerről. Azóta, hogy a volt elnök 2022 végén elvesztette a választást, több ügyben jogi eljárás körvonalazódik ellene, például korrupció gyanúja miatt is.

Elolvasom a cikket