Uniós bíróság: a kísérő nélküli kiskorú menekültnek akkor is joga van a családegyesítésre, ha már nagykorúvá vált az eljárás idején

MH/MTI
2024. január 30. kedd. 20:28

Az ügy előzménye, hogy egy kísérő nélküli kiskorú szíriai állampolgár menekültstátuszt kapott Ausztriában, majd szülei és nagykorú testvére családegyesítési engedélyért folyamodtak. Az osztrák hatóságok azonban e kérelmeket elutasították azzal az indokkal, hogy benyújtást követően a szíriai fiatalember nagykorúvá vált. A családtagok megtámadták a határozatot a bécsi közigazgatási bíróság előtt. A bécsi bíróság ezután az uniós bírósághoz fordult a családegyesítési jogról szóló irányelv értelmezését kérve. A kérdést előterjesztő bíróság rámutatott arra is, hogy a fiatalember testvére fogyatékossággal él, teljes mértékben szülői gondozásra szorul, ekként a szülők nem hagyhatják magára Szíriában.

Az EU bírósága keddi ítéletében kifejtette: a kísérő nélküli kiskorú menekültnek akkor is joga van a szüleivel való családegyesítésre, ha nagykorúvá vált a családegyesítési eljárás idején, az erre vonatkozó kérelem nem utasítható el azzal az indokkal, hogy a menekült az igénylésre vonatkozó határozat meghozatalának időpontjában már nem kiskorú.

A konkrét esetben pedig a családegyesítésnek kivételesen ki kell terjednie a nagykorú testvérére is, aki fogyatékossága folytán szülei állandó gondozására szorul. „Ellenkező esetben a menekültet ténylegesen megfosztanák a szüleivel való családegyesítésre vonatkozó jogától” – mutatott rá az uniós bíróság.

Elolvasom a cikket