A tragikusan odaveszett HMS Erebus legénységének holmijait találták meg

A Franklin-expedíciót a kanadai sarkvidéki Északnyugati átjáró utolsó, még hajózatlan szakaszainak átkelésére rendelték, az expedíció azonban katasztrófába fulladt, miután a HMS Erebus és a HMS Terror a King William-sziget közelében jégre került.

Londonban a Nemzeti Tengerészeti Múzeumban van kiállítva Francois Etienne Musin festménye, a HMS Erebus a jégbe fagyva

Londonban a Nemzeti Tengerészeti Múzeumban van kiállítva Francois Etienne Musin festménye, a HMS Erebus a jégbe fagyva

Fotó: AFP/Photononstop/Eurasia Press

Egy év jégen rekedés után a legénység elhagyta hajóit, és azt tervezték, hogy a tengeri jégen át gyalogosan jutnak el a kanadai szárazföldre, de a hosszú, 250 mérföldes út során meghaltak. 2014-ben a HMS Erebus elsüllyedt maradványait a kanadai Victoria-szoros expedíciója fedezte fel az Adelaide-félszigettől nyugatra fekvő Wilmot és Crampton-öbölben.

A Parks Canada nemrégiben kiadott sajtóközleménye szerint a víz alatti régészek 68 merülést végeztek a HMS Erebus roncsának feltárása érdekében, több száz tárgyat mentettek ki és több ezer nagyfelbontású képet készítettek.

A közlemény szerint: „Gondosan feltárt leletek kerültek elő, hogy segítsenek összerakni több információt az 1845-ös Franklin-expedícióról, beleértve a haditengerészeti technológiát, a tudományos munkát és a hajó fedélzetén zajló életet.”

A kutatók navigációval és tudománnyal kapcsolatos tárgyakat találtak, köztük egy párhuzamos vonalzót, egy ép hőmérőt, egy bőr könyvborítót és egy horgászbotot réz orsóval. A csapat a tárgyakat a tiszti kabinban találta, és úgy vélik, hogy Henry Dundas Le Vesconte másodhadnagyé voltak.

Találtak továbbá egy bőrcipő- vagy csizmafeneket, tárolóedényeket és egy lepecsételt gyógyszeres üveget a feltételezett kapitányi steward kamrából. A James Fairholme harmadhadnagynak tulajdonított kabinban folyamatban lévő ásatások során azonosítatlan fosszíliák gyűjteményét tárták fel, amelyek kiegészítik a 2022-es szezonban talált leleteket.

Az előfedélzet területén (ahol a legénység nagy része élt) végzett ásatások olyan történelmi tárgyak kincsesbányáját hozták felszínre, mint pisztolyok, katonai felszerelések, lábbelik, gyógyászati üvegek és érmék.

Steven Guilbeault – környezetvédelmi és éghajlatváltozási miniszter, a kanadai parkokért felelős miniszter – a következőket mondta: „A Franklin-expedíció a tizenkilencedik század egyik legnépszerűbb rejtélye. A Parks Canada és az inuit partnerek fontos munkájának köszönhetően azonban ennek a rejtélyes kirakós játéknak a darabkái kerültek elő, lehetővé téve számunkra, hogy jobban megértsük ennek a hihetetlen expedíciónak a lenyűgöző eseményeit.”

Elolvasom a cikket