Aggódni kellene a diétás üdítők fogyasztása miatt?

A legésszerűbb az inzulinnal kezdeni. Ez egy hormon, amelyet általában a hasnyálmirigy termel, és amely segít a szervezetnek a cukrot energiaként felhasználni.

A szervezetnek éppúgy gondot okoz megkülönböztetni a hagyományos és a diétás üdítőitalokat, mint az ízlelőbimbóidnak, ami az inzulin túltermeléséhez vezet, ami a megnövekedett vérnyomástól kezdve a cukorbetegségen át a stroke-ig sok mindent okozhat.

Hasonlóképpen, vannak olyan feltételezések, hogy a diétás üdítőkben található mesterséges édesítőszerek becsaphatják ostoba, cukorimádó agyunkat, hogy azt higgye, több kalóriát vittünk be, mint amennyit amúgy bevittünk, így az éhséghormonjaink nem működnek megfelelően.

Úgy tűnik azonban, hogy ezek a potenciális aggodalmak nem jelentenek akkora problémát, mint azt a táplálkozási szakemberek korábban gondolták, mivel a tavaly közzétett tanulmányok szisztematikus áttekintése szerint az édesítőszereknek való kitettség nem okozott egyértelműen megnövekedett táplálékfelvételt vagy változást a szubjektív étvágy értékelésében, és nem volt jelentős változás a vércukorszintben, az étkezés utáni glikémiás vagy inzulinválaszban a fogyasztás után.

Emellett talán hallottál arról is, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) tavaly az aszpartámot, az egyik leggyakoribb mesterséges édesítőszert az emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek minősítette. Ez rosszul hangzik, de nem jelent sokat, csak annyit, hogy a rákkeltő hatás nem zárható ki. Az édesítőszert ugyanabba a kategóriába sorolja, mint az aloe vera kivonatot és bizonyos savanyított zöldségeket.

Ugyanakkor egy tanulmány, amely nyolc éven keresztül vizsgálta az emberek szokásait, azt találta, hogy heti 21-nél több mesterségesen édesített ital fogyasztása majdnem megduplázta a túlsúlyossá vagy elhízottá válás kockázatát.

Tehát, mi másról lehet szó?

Az egyik válasz az lehet, hogy a diétás üdítőket fogyasztók nagyobb valószínűséggel tesznek olyasmit, ami növeli az elhízás kockázatát, például rendszeresen fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket, vagy túl sokat esznek, mert azt hiszik, hogy „spórolnak” az általuk megivott kalóriákon.

Egy másik magyarázat szerint valami más történik. „A diétás italokban gyakran megtalálható szukralózról úgy gondolják, hogy a puffadás egyik leggyakoribb oka a szervezetben” – mondja Lisa Richards táplálkozási szakértő. „De arra is van bizonyíték, hogy gyomor-bélrendszeri irritációt okozhat, és hatással lehet azokra a baktériumokra, amelyek elősegítik a bélrendszer általános jó egészségét”.”

Egy tavaly közzétett tanulmány szerint a szukralóz fogyasztása az embereknél általában elfogadhatónak tartott napi beviteli szinteken belül megzavarhatja a bélmikrobiomot, és a bélszövetre is hatással lehet.

Egy másik, 2022-ben közzétett tanulmány azt sugallta, hogy más édesítőszereknek is hasonló hatásai lehetnek. További kutatásokra van szükség – a meglévő kutatások nagy részét egereken végezték –, de valószínűleg ez a legaggasztóbb aspektusa a rendszeres üdítőital-fogyasztásnak, mivel az egészségtelen mikrobiom egy sor rosszabb hatáshoz vezethet.

Mennyire kell tehát aggódnia? Nos, ha víz helyett naponta többször iszik diétás italokat, akkor valószínűleg jó ötlet visszavenni a fogyasztásból: bármi legyen is a mechanizmus, az egészségtelenné teheti önt.

Ha ritkábban fogyasztja, akkor ez talán kevésbé aggasztó, de akkor is érdemes kísérletezni más italokkal, amelyek a lehetséges negatív hatások nélkül pótolhatják a hiányt. Egy citrom belefacsarása egy pohár szénsavas vízbe valóban segíthet kordában tartani az inzulinszintet, ráadásul nagyon finom is. Kicsit kevésbé hordozható, mint egy doboz, de hát nem lehet mindent megkapni.

Elolvasom a cikket