Ahogy öregszünk, a színlátásunk megváltozik

A University College London (UCL) kutatói nemrégiben összehasonlították, hogy a fiatalabb és az idősebb emberek pupillái hogyan reagálnak a környezetben lévő színekre.

A csapat egy kis mintát vett fel 17 fiatal felnőttből (átlagéletkoruk 27,7 év volt) és 20 egészséges idősebb felnőttből (átlagéletkoruk 64,4 év). A résztvevőket egy elsötétített szobában helyezték el, ahol egy nagy érzékenységű szemkövető kamerával megmérték pupillájuk átmérőjét, miközben 26 különböző színt mutattak nekik, egyenként öt másodpercig.

A mutatott színek között a magenta, a kék, a zöld, a sárga és a vörös különböző árnyalatai – köztük sötét, tompított, telített és világos – szerepeltek. A résztvevőknek a narancs két árnyalatát és négy szürkeárnyalatos színt is mutattak.

Elemzésük során a csoport azt találta, hogy az egészséges idős emberek pupillájának átmérője kevésbé szűkül össze a színkromára adott válaszreakcióra, mint fiatalabb társaiké. Ez különösen a zöld és a magenta árnyalatok esetében volt szembetűnő. A résztvevők mindkét csoportja azonban hasonlóan reagált egy-egy színárnyalat „világosságára”.

„A pupillometriás adataink arra utalnak, hogy az életkor előrehaladtával fiziológiailag kevésbé érzékenyek leszünk a környezetünk színvilágára” – írják a szerzők. – Ezek az eredmények kiegészítik a korábbi viselkedéses kutatásokat, amelyek azt mutatták, hogy az idősebb felnőttek a felszíni színeket kevésbé kromatikusnak (színesnek) érzékelik, mint a fiatal felnőttek. Ezért azt javasoljuk, hogy a színek az életkor előrehaladtával elhalványulnak, és hogy kifejezetten kevésbé érzékenyek leszünk a színek relatív zöld vagy magenta telítettségi szintjére. Eredményeink nem mutatnak csökkent pupillareakciókat a színek relatív kék telítettségi szintjére.”

A vezető szerző, Dr. Janneke van Leeuwen nyilatkozata szerint „Eredményeink segíthetnek megmagyarázni azt is, hogy miért változhatnak a színpreferenciáink az életkor előrehaladtával – és hogy legalábbis néhány idősebb ember miért öltözik szívesebben merész színekbe.”

A kutatócsoport úgy véli, hogy ahogy öregszünk, úgy csökken a szervezetünk érzékenysége a színek telítettségi szintjeire az elsődleges látókéregben, az agy azon részében, amely a retináról érkező vizuális információkat fogadja, integrálja és feldolgozza. A demenciában szenvedő embereknél a színpreferenciák és más, a vizuális aggyal kapcsolatos tünetek megváltozhatnak – ezek helyes értelmezéséhez először fel kell mérni az egészséges öregedés színérzékelésre gyakorolt hatásait. Ezért további kutatásokra van szükség az eredmények funkcionális neuroanatómiájának körülhatárolásához, mivel magasabb agykérgi területek is érintettek lehetnek

Elolvasom a cikket