Csak tiszta csomagolási hulladékot dobjunk a szelektív szemetesekbe!

Tóth László Levente
2024. január 31. szerda. 16:08

Ma már talán közhelynek számít, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: mi, emberek vagyunk a felelősek a klímaváltozásért, hiszen egyebek mellett folyamatosan egyre több hulladékot termelünk, ami az üvegházhatású gázok kibocsátását is tovább növeli. Agatics Roland szerint a civilizációnk jövőjére nézve végzetes folyamatot egyebek között azzal állíthatjuk meg, ha számottevően csökkentjük a lerakókba kerülő hulladék mennyiségét, lényegesen visszaszorítva a környezeti terhelést. Például elkülönítetten gyűjtjük, majd másodlagos nyersanyagként vagy energiaforrásként hasznosítjuk – tehát körforgásban, azaz zárt láncban tartjuk a lehető legtöbb hulladékfajtát – hangsúlyozta.

Papírhulladékot öntenek egy hulladékgyűjtő edénybe

Papírhulladékot öntenek egy hulladékgyűjtő edénybe

Fotó: BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A régiókoordinátor DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy hazánkban a lakosság szemléletváltásának, valamint a házhoz menő begyűjtésnek köszönhetően évről évre növekszik a szelektív csomagolási és zöldhulladékok aránya. Emellett a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tavaly július óta bevezetett új intézkedéseinek eredményeként folyamatosan tovább bővül az elkülönítetten gyűjthető hulladékok köre. Megújultak a hulladékudvarok, immár a használt gumiabroncsokat is ingyenesen átveszik a kijelölt helyeken, míg az idei évtől visszaválthatóak lesznek az egyszer használatos italcsomagolások – műanyag, fém- és üvegpalackok maximum 3 literes kiszerelésig, valamint az élelmiszer-hulladékok otthoni szelektív gyűjtése is megkezdődik. A MOHU MOL Zrt. a többi között így kívánja elérni azt a jelentős célkitűzését, hogy 2040-ig a jelenlegi 32-ről 65 százalékra növeli a teljes hazai hulladékmennyiség hasznosítási arányát, továbbá a mostani 60-ról 10 százalékra csökkenti a feldolgozatlanul maradó, tehát zömében lerakókba kerülő hulladékok volumenét, ezáltal Magyarország igazodik az EU újrafeldolgozási kvótáihoz – mutatott rá Agatics Roland.

A szennyezett, például ételmaradékos hulladékot hiába gyűjtjük szelektíven, nem tudják feldolgozni

Sokan visznek haza készételt, és tisztítás nélkül gyűjtik a csomagolását szelektív módon

Fotó: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A hulladékgazdálkodási szakember ugyanakkor kiemelte: feleslegesen gyűjtjük elkülönítetten a csomagolási hulladékokat, ha ételmaradékot vagy egyéb szennyeződéseket tartalmaznak, mert így azokat nem lehet hasznosítani. Éppen ezért csak jó minőségű, azaz tiszta papír-, műanyag- és fémhulladékokat tegyünk a szelektívhulladék-gyűjtő edényekbe. Az ételmaradékos vagy például olajos, zsíros vagy vegyszeres hulladékokat a kommunális szemetesekbe dobjuk – ide tartoznak egyebek mellett a használt pelenkák, papír zsebkendők vagy -szalvéták, és a felvágottak csomagolásai is. Továbbá a feleslegessé vált magnó- és videókazetták, CD-lemezek és egyéb, műanyagnak ítélt háztartási hulladékok, köztük a nejlonharisnyák is kommunális hulladéknak minősülnek hívta fel a figyelmet Agatics Roland.

x

A CD-lemezek és egyéb, műanyagnak ítélt háztartási hulladékok is kommunális hulladéknak minősülnek

Fotó: SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Az ételes-, üdítős-, tejes- és konzervdobozokat, joghurtospoharakat, olajospalackokat, a kozmetikai és tisztítószeres flakonokat öblítsük ki, illetve távolítsuk el róluk a makacs szennyeződéseket, mielőtt a szelektívbe rakjuk őket. Továbbá lapítsuk össze, amit csak lehet, hogy minél több hulladék férjen a gyűjtőzsákokba és -edényekbe – tette hozzá a szakember.

Elolvasom a cikket