Csütörtökön Beatles festményt vehet akár fél millió dollárért New Yorkban

Czuppon Réka
2024. január 31. szerda. 17:08

A világ legnépszerűbb angol zenekara, a Beatles 1966. június 29-én érkezett Tokióba, ahol a több millió rajongó mellett japán nacionalista tüntetők is fogadták. A BBC cikke szerint a nacionalisták hazájuk kultúráját védték az idegen és számukra káros nyugati hatástól, s ezért halálosan megfenyegették Lennonékat. A tiltakozást növelte Lennon korábbi kijelentése, amely szerint „népszerűbbek, mint Jézus…”

Ezért biztonsági okok miatt az angol zenekart az ötnapos turné szinte teljes időtartama alatt a tokiói Hilton Hotel pazar elnöki lakosztályába zárták.

A luxuslakosztályban a zenekart a vendéglátók ajándékokkal halmozták el, amelyek között voltak jó minőségű képzőművészeti anyagok: faecset, akvarell és olaj. Mivel mind a négy zenészt érdekelte a művészet – Lennon művészeti főiskolára járt – ezért elhatározták, hogy unalmukban festenek egy közös képet a nőkről.

A zenekar tagjai egy 54×79 centis japán művészi papírlapot fektettek az asztalra, a közepére kerámialámpát helyeztek, hogy rögzítsék és megvilágítsák, majd hozzáláttak az alkotáshoz.

Festmény a nőről, Beatles, 1966

Festmény a nőről, Beatles, 1966

Fotó: Christie’s aukciósház

A jobb alsó sarokban George Harrison alkotása, aki az indiai szitárt bevezette a Beatles felvételeibe, nem meglepő módon a leginkább kísérletező. Fölötte McCartney negyedrésze, amely a legprecízebb és legfinomabb festés. A négy aláírás a kör alakú térbe került, ahol egykor a lámpa állt.

Amikor Lennonék kiszabadultak a tokiói lakosztályból, a Fülöp-szigetekre utaztak, turnéjuk következő állomására. A festményüket pedig a japán Beatles rajongói klubnak adományozták, majd egy gyűjtőhöz került. Majdnem hat évtized elteltével a festmény csütörtökön megvásárolható New Yorkban.

„A mind a négy Beatles-tag közös festménye egy emléktárgy és egy képzőművészeti alkotás, emiatt igazán egyedi. A festmény egy 1966-ban született időkapszula” – mondta a BBC-nek Casey Rogers, a Christie’s vezetője.

Mark Lewisohn tangol örténész szerint a festmény azért is olyan különleges, mert a Beatles két hónappal tokiói koncertjeik után felhagyott a turnézással, utolsó hivatalos fellépésük 1966. augusztus 26-án volt San Franciscóban, ezután a lemezekre koncentráltak, majd pénzügyi viták miatt 1970-ben a zenekar feloszlott.

Népszerűségük azonban töretlen, amit jelezhet, hogy művészileg értéktelen festményük megdöntheti Leonardo da Vinci Salvator Mundi című alkotásnak eladási árát, amely 2017-ben 450 millió dollárért kelt el, s ezzel Christie’s aukción valaha eladott legdrágább műalkotás.

Elolvasom a cikket