Egy számunkra is jól ismert ital gyógyíthatja az Alzheimer-kórt?

Az Alzheimer-kór, amelyet memóriazavar és személyiségváltozás jellemez, egy gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegség, amely elsősorban az időseket érinti. A demenciához vezető biokémiai változások kialakulásától az első tünetek megjelenéséig meglehetősen hosszú idő telik el. Amikor a tünetek észlelhetővé válnak, az idegrendszerben már visszafordíthatatlan károsodás következett be.

Az Alzheimer-kór elleni megelőző gyógymódok kifejlesztése a modern orvostudomány egyik kiemelt területe, és a tudósok aktívan tanulmányozzák a nutraceuticals – táplálkozási és terápiás tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek – szerepét.

A milánói Bicocca Egyetem tudóscsoportja tanulmányt végzett, amelyben a sörfőzésben széles körben használt komlóvirág tulajdonságait tesztelte, amely az italok ízesítésére szolgál. Négy elterjedt komlófajta kivonatának összetételét elemezve kimutatták, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és képesek megakadályozni a béta-amiloid fehérjék felhalmozódását az emberi idegsejtekben.

Különösen nagy hatékonyságot mutatott a Tettnanger komlókivonat, amely gyakran megtalálható a lágerekben és a könnyű sörökben. Gazdag polifenol-tartalma segített a szervezetnek megszabadulni az idegmérgező fehérjéktől, és megakadályozta az Alzheimer-kórral járó bénulás kialakulását a férgekben.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy munkájuk nem szólít fel a keserű italok túlzott fogyasztására, de rávilágít a komló vegyületeiben rejlő lehetőségekre, hogy olyan táplálékkiegészítőket hozzanak létre, amelyek az Alzheimer-kór kialakulása ellen harcolnak.

Elolvasom a cikket