Emberekre is átterjedhet a „zombi szarvasbetegség”?

A halálos állapot – orvosi nevén a krónikus sorvadásos betegség – miatt az állatok túlzottan nyáladzanak, soványak lesznek, botladozni kezdenek és üres tekintettel bámulnak.

Egyes szakértők attól tartanak, hogy a betegség az 1980-as évekbeli kergemarhakórhoz hasonlóan átterjedhet az emberekre.

Dr. Michael, a Minnesotai Egyetem munkatársa a Fortune-nak nyilatkozott: „Még nincs bizonyíték arra, hogy láttunk volna átterjedést az emberekre, de mi van, ha mégis megtörténik? Elég nagy az aggodalom, hogy ez megtörténhet, ezért fel kell készülnünk.”

A CWD egy fertőző betegség, amely a szarvasokat, jávorszarvasokat és rénszarvasokat érinti, és egyre gyakoribbá válik.

Az Egyesült Államok 32 államában, három kanadai tartományban, Dél-Koreában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban mutatták ki eddig.

Decemberben riadalmat keltettek, miután a Yellowstone Nemzeti Parkban több száz szarvasról derült ki, hogy megbetegedett a rendkívül fertőző betegségtől.

A wyomingi Vadászati és Halászati Minisztérium 2022-ben 6701 szarvas és jávorszarvas húsát vizsgálta meg, és mintegy 800 mintában mutatták ki a betegséget.

A betegséget prionok – egyfajta fehérje – okozzák, amelyek az állatok agyában és idegrendszerében okoznak elváltozásokat.

Az Acta Neuropathologica című szaklapban közzétett kutatás megállapította, hogy „a CWD megfertőzheti az embert, bár az átviteli gát valószínűleg magasabb, mint a szarvasmarha-prionok zoonózisos átvitele”.

A tanulmány megállapította, hogy bár az egerek megfertőződhetnek a betegséggel, az nem okozta ugyanazokat a tüneteket, mint a szarvasoknál, amelyek közé tartozik a gyenge koordináció, a kedvetlenség és a remegés.

A fertőzött szarvasoknál több mint egy évbe is beletelhet, mire a tünetek kialakulnak, és elpusztulhatnak, mielőtt nyáladzani kezdenének, vagy megjelenne az árulkodó „üres tekintet”.

Jelenleg nincs hatékony kezelés vagy vakcina a betegség ellen.

Az előkészületek folyamatban vannak
Dr. Osterholm most más szervezetekkel együtt dolgozik azon, hogy felkészüljön az emberekre vagy az általunk fogyasztott haszonállatokra való esetleges átterjedésre.

Nemzetközi vizsgálatban hét ország 67 szakértője vesz részt.

Köztük vannak olyan szövetségi ügynökségek képviselői, mint az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) és a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH).

A szakértők az állatok felügyeletével, a diagnosztikával, a laboratóriumi kapacitással, valamint a betegséggel kapcsolatos tervezéssel és válaszlépésekkel foglalkoznak.

Dr. Osterholm elmondta: „Ha 25 év múlva kiderül, hogy mindez a munka, amit elvégeztünk, felesleges volt, az lenne a legnagyobb győzelem”.

Elolvasom a cikket