Hamarosan az egész emberiségnek át kell térnie az algák fogyasztására?

Ha az emberiség túl akar élni egy nukleáris telet, át kell állnia az algák fogyasztására. Erre a következtetésre jutott az Earth Disaster Alliance, a Louisiana State University (USA), a University of the Philippines Marine Science Institute (UP-MSI) és a University of Canterbury nemzetközi kutatócsoportja – írta a pravda.ru.

A tudósok megpróbálták modellezni egy ember okozta jégkorszak következményeit a globális élelmezésbiztonság szempontjából. Eredményeiket az Earth’s Future oldalain osztották meg.

Valószínűleg csak az algák maradnak meg az élelmiszer-alapanyagként alkalmas növények közül. Ezek meglehetősen ellenállóak, a vízoszlop védi őket a sugárzástól, és gyorsan nőnek. Ugyanakkor rendkívül táplálóak, és gondos előkészítésük lehetővé teszi, hogy megszabaduljanak a felesleges jódtól és méreganyagoktól. Sok szegény országban már most is ezek jelentik az egyetlen módot arra, hogy a tengerparti lakosok megmeneküljenek az éhhaláltól.

A kutatók a Gracilaria tikvahiae tengeri vörös alga példáján számították ki a posztapokaliptikus civilizáció feltételezett mezőgazdaságát. Fő előnyük, hogy minimális napfény mellett is képesek fotoszintetizálni.

„Egyes algafajok fényigénye a fotoszintézis telítéséhez akár 50-100 mikromol foton is lehet” – tisztázta Diliman Michael Roleda, a Fülöp-szigeteki Egyetem Diliman Michael Roleda Tengeri Tudományok Intézetének professzora.

David Denkenberger, az angliai Canterbury Egyetem docense szerint az algafarmok a világ élelmiszer-szükségletének 45 százalékát fedezhetnék a tömeges építés megkezdésétől számítva mindössze kilenc hónap alatt. Emellett üzemanyaggá is feldolgozhatók lennének.

Elolvasom a cikket