Hogyan ismerjük fel a hasnyálmirigyrák korai tüneteit?

Az elmúlt fél évszázadban a rák előfordulása feltűnően megnőtt, és ez a rettegett betegség sokkal gyakoribbá vált. Az éves globális rákos megbetegedések száma megdöbbentő, évi 18,1 millió új esetet tesz ki (GLOBOCAN 2018).

Indiában a hasnyálmirigyrák továbbra is nagy kihívást jelentő betegség, magas halálozási és megbetegedési aránnyal, mivel a rákbetegek ellátásában és az eredményekben elért drámai javulás ellenére a hasnyálmirigyrák kimenetele továbbra is siralmas, de van remény, és korai diagnózis esetén jó esély van a gyógyulásra.

A HT Lifestyle-nak adott interjúban Dr. Ajay Singh, a Sunrise Onkológiai Központ vezető orvosi onkológusa megosztotta: „Vannak bizonyos kockázati tényezők, mint a hosszan tartó dohányzás (előre vagy múltban), a hasnyálmirigyrák családi előzményei, örökletes hasnyálmirigy-gyulladás vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás. Az elhízás és a cukorbetegség szintén magasabb kockázatot jelentett egyes adatsorokban.”

Kiemelte, hogy a hasnyálmirigyrák leggyakoribb tünete a fájdalom, és kifejtette: „Ez a fájdalom általában a has felső részén jelentkezik. Ez lehet éles fájdalom vagy tompa, fájdalmas fájdalom, amelyet a hátunkig érhetünk. Természetesen nem minden hasi fájdalom rákos, és a fájdalmat komolyabban kell venni, ha visszatérő vagy krónikus. Egy másik aggasztó tünet a fogyás. Ha próbálkozás nélkül tapasztalja a fogyást, akkor ez aggodalomra adhat okot, és az orvoshoz való látogatásnak a teendői listája élén kell állnia. Mivel a hasnyálmirigy is részt vesz az emésztésben az újonnan jelentkező gyakori emésztési zavarok, laza széklet a fogyás mellett nem indokolja a háziorvos értékelését.”

Dr. Ajay Mandal, a kolkatai CK Birla Kórház CMRI gasztro- és hepato-epileáris sebész szakorvosa, a kolkatai CK Birla Kórház gasztro-tudományi osztályának szakorvosa a következőket nyilatkozta: „A gyomorrák egyetlen gyógyító megközelítése a sebészeti beavatkozás, a Whipple-műtét az ajánlott eljárás. A műtét sikerének fokozása érdekében jellemzően kemoterápiát és sugárterápiát alkalmaznak műtét előtti intézkedésként”.

Elolvasom a cikket