Íme egy mindenki számára elérhető megoldás a demencia ellen

Egy új tanulmány szerint a kutyatartás csökkentheti a demencia kockázatát.

A tanulmányban – amely a JAMA Network Open című folyóiratban jelent meg – 7945 50 éves és idősebb résztvevőt vizsgáltak meg, hogy kiderüljön, a kutyatartás segít-e az agyuk egészségén. Az eredmények ígéretesek voltak a háziállat-tulajdonosok számára.

Az adatokból a kutatók megállapították, hogy a háziállat-tartás az egyedül élő emberek esetében kisebb eséllyel jár együtt a memóriavesztéssel és a kognitív képességek hanyatlásával. A tanulmány szerint az elmúlt évtizedekben az egyedül élők aránya növekvő tendenciát mutatott.

Az egyedül élő résztvevők közül azoknál, akiknek volt háziállatuk, kevésbé romlott a szellemi és a beszédkészség, mint azoknál, akiknek nem volt állati társuk. A tanulmány szerint a háziállat tartása segített csökkenteni a magányosságot, ami a demencia kockázati tényezője.

A kutatók azonban nem láttak nagy különbséget a kutyatulajdonosoknál, akik más emberekkel élnek együtt. Azt is hozzátették, hogy további klinikai kutatásokra van szükség annak bizonyítására, hogy a háziállat-tartás lassíthatja a kognitív hanyatlást az 50 éves vagy annál idősebb, egyedül élő emberek körében.

„Becslések szerint a demenciában szenvedő emberek száma világszerte a 2019-es 57 millióról 2050-re 153 millióra fog nőni” – áll a tanulmányban. „A kognitív funkciók romlása nemcsak az egyének jólétét rontja súlyosan, hanem hatalmas terhet ró gondozóikra, valamint a társadalom pénzügyi és egészségügyi rendszerére is”.”

2021-ben a University of British Columbia Okanagan által végzett hasonló tanulmány megállapította, hogy a kutya ölelése bizonyítottan jótékony hatással van az ember közérzetére.

A tanulmányban az iskola oktatási programja 284 egyetemi hallgató mentális állapotát mérte fel, mielőtt és miután találkoztak a Building Academic Retention Through K-9s (BARK) programjuk egyik szolgálati kutyájával.

„Számos olyan tanulmány született, amely megállapította, hogy a kutyával támogatott beavatkozások jelentősen javítják a résztvevők közérzetét, de kevés kutatás született arról, hogy milyen interakciók biztosítják a legnagyobb előnyöket” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. John-Tyler Binfet egy nyilatkozatban. „Tudjuk, hogy a terápiás kutyákkal töltött idő hasznos, de nem tudtuk, hogy miért”.

Elolvasom a cikket