Kutatások szerint az éjszakai horkolás számos olyan problémát okozhat, amely akár a halálához is vezethet

Kutatások szerint az éjszakai horkolás számos olyan problémát okozhat, amely akár a halálához is vezethet.

A Brit Horkolási és Alvási Apnoe Egyesület szerint mintegy 30 millió brit – a lakosság 41,5 százaléka – horkol.

A szakértők szerint ez nem csupán egy általános alvási zavar hanem egy önálló állapot, amely alvás közben alacsonyabb oxigénszintet okoz.

A horkolás veszélyesebb állapotok tünete is lehet, beleértve az obstruktív alvási apnoét, amely körülbelül minden nyolcadik embert érint.

Az OSA-t számos halálos kimenetelű betegséggel hozták összefüggésbe, többek között a magas vérnyomással, a szívbetegségekkel és a kettes típusú cukorbetegséggel.

És a horkolás általában véve is összefüggésbe hozható néhány meglepőbb egészségügyi kockázattal, az érszakadástól kezdve a munkahelyi balesetekig.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a horkolás növelheti az elzáródott és megrepedt erek által okozott stroke kockázatát.

A The Lancet Regional Health című szaklapban közzétett kutatás több mint 82 000 kínai felnőtt adatait vizsgálta.

A kutatók elemezték a DNS-üket, hogy megállapítsák, genetikailag hajlamosak-e horkolni, és nyomon követték, hogy szenvedtek-e stroke-ot.

Átlagosan 10 év alatt mintegy 19 623 résztvevő szenvedett stroke-ot, köztük 11 483 esetben ischaemiás stroke-ot, amelyet az agyba áramló vér elzáródása okozott.

Körülbelül 5710-en szenvedtek vérzéses stroke-ot, amelyet az okoz, hogy az agyban lévő meggyengült artéria hirtelen vérzésbe kezd, mert megrepedt.

A kutatók szerint a horkolóknál jelentősen nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy mindkét típusú stroke-ot elszenvedik.

Dr. Yunqing Zhu, a Pekingi Egyetem munkatársa elmondta: A horkolás következetesen a teljes stroke, a vérzéses stroke és az ischaemiás stroke megnövekedett kockázatának potenciális okozó tényezőjeként mutatkozott. Ráadásul ezek az ok-okozati összefüggések stabilak maradtak, függetlenül a BMI hatásától.

Egy külön kutatás szerint a horkolás megduplázhatja a munkahelyi baleset elszenvedésének esélyét.

Az összefüggést az okozhatja, hogy a svéd kutatók szerint a nap folyamán túlzottan álmosnak érzi magát.

A kutatók 2874, 30 és 64 év közötti férfit követtek nyomon, akiknek a horkolással és a túlzott nappali álmossággal kapcsolatos kérdéseket tettek fel.

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című folyóiratban közzétett tanulmányban ezután azt vizsgálták, hogy 1985 és 1994 között szenvedtek-e munkahelyi balesetet.

A férfiak közül 247-en összesen 345 munkahelyi balesetről számoltak be.

Azok a férfiak, akik horkoltak és túlzott nappali álmosságban szenvedtek, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek balesetet a 10 év alatt.

Eva Lindberg professzor, az Uppsalai Egyetemi Kórház munkatársa elmondta: Az álmos, horkoló férfiaknál megnő a munkahelyi balesetek kockázata. Az eredmények arra utalnak, hogy az alvászavaros légzés korai felismerése és kezelése csökkentheti a munkahelyi balesetek számát.

A horkolás és a túlzott álmosság bizonyítottan növeli az autóbalesetek kockázatát is.

A horkolás azt is jelentheti, hogy a halálos szívbetegségek nagy kockázatának van kitéve.

A kutatók 2320 felnőttet elemeztek, akik a közel 10 éves vizsgálat kezdetén átlagosan 74 évesek voltak.

A Sleep című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban azt vizsgálták, hogy szenvedtek-e szívbetegség okozta incidenst.

Ezek közé tartozott a szívroham, a súlyos mellkasi fájdalom vagy a szívelégtelenség, amely miatt éjszakára kórházban kellett maradni.

Azok, akik horkoltak és napközben álmosságtól szenvedtek, 46 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek szívbetegséggel kapcsolatos problémától.

Míg a magas vérnyomás és az alvási apnoe (légzéskimaradás) közötti kapcsolat jól ismert, kevés kutatás vizsgálta, hogy a horkolás önmagában hogyan befolyásolja a kockázatot.

Egy, a Journal of International Medical Research című folyóiratban megjelent tanulmány azonban pontosan ezt vizsgálta.

A kutatók 181 felnőttnél mérték a horkolást, az apnoét és a vérnyomást, akik átlagosan 49 évesek voltak.

Azt találták, hogy a horkolóknál jelentősen nagyobb volt a magas vérnyomás előfordulása, függetlenül attól, hogy volt-e alvási apnoéjuk.

A horkolás volt a magas vérnyomás legmegbízhatóbb előre jelzője.

A 2-es típusú cukorbetegség túl magas vércukorszintet okoz, és növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát.

A Diabetes & Metabolism Journal című folyóiratban megjelent kutatás 3948 középkorú felnőtt horkolását mérte, akiknek nem volt szívbetegségük.

Dél-koreai kutatók megmérték a vércukorszintjüket, hogy kiderítsék, fennáll-e náluk a cukorbetegség kockázata.

A legrosszabbul horkoló embereknél 84 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordult elő a 2-es típusú cukorbetegség előtti állapot úgynevezett prediabetes.

Több mint kétszer akkora valószínűséggel volt náluk a cukorbetegség is, mint a nem horkolóknál.

Elolvasom a cikket