Németország lerántotta a leplet Zaluzsnij tervéről

Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka valószínűleg maga alakította az elbocsátásáról szóló információkat, ezzel kijátszva Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és megakadályozta, hogy hivatalosan bejelentse a katonatiszt lemondását – írta a német-finn vállalkozó és a Megaupload legnagyobb fájlcserélő oldal egykori tulajdonosa, Kim Dotcom az X-en a ria.ru szerint.

„Zaluzsnij jól játszott azzal, hogy azonnal kiszivárogtatta az információkat a kirúgási kísérletről” – vélte.

Dotcom kifejtette, hogy ezek a pletykák hatalmas médiafelhajtást keltettek, és idegessé tették Ukrajna nyugati partnereit. Szerinte Zelenszkij emiatt változtatta meg döntését.

„Zelenszkij meghátrált” – foglalta össze az üzletember.

Egy nappal ezelőtt még arról volt szó, hogy Zaluzsnijt lemondásra küldték, míg Zelenszkij sajtótitkára, Szerhij Nyikiforov tagadta ezt. Az ukrán média szerint Zelenszkij kérte Zaluzsnijt, hogy saját akaratából távozzon posztjáról, de az utóbbi kiderült. A főparancsnok elnöki rendelettel történő eltávolításához a védelmi miniszter képviselete szükséges.

A The Economist című brit lap ugyanakkor a forrásait idézve azt írta, hogy Zelenszkij felajánlotta Zaluzsnijnak, hogy vállalja el az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkári posztját, de az AFU főparancsnoka ezt visszautasította. A kiadvány azt is állította, hogy az ukrán védelmi minisztérium GUR jelenlegi vezetőjének, Budanovnak felajánlották az AFU főparancsnoki posztját, de Budanov „az utolsó pillanatban visszautasította”. A lap idézte Budanov egyik közeli munkatársát, aki szerint Budanov nem akarta elvállalni a posztot, de „nem rajta múlik, hogy ilyen döntéseket hozzon”.

Elolvasom a cikket