Nyers gyümölcslé miatt halt meg egy férfi

A vírus, amely a világméretű járványról szóló Contagion című kasszasikerfilmet ihlette, a megfertőzöttek akár 75 százalékát is megöli.

A meg nem nevezett bangladesi férfi olyan nyers datolyalevet ivott, amelyet fertőzött gyümölcsdenevérek vizelete vagy nyála szennyezett – közölték az egészségügyi tisztviselők.

„A mintát laboratóriumi vizsgálatra küldték, és az pozitív lett. Tudomásunkra jutott, hogy az illető nyers datolyalevet ivott” – mondta Tahmina Shirin, az Egészségügyi Minisztérium Járványügyi és járványügyi kutatóintézetének (IEDCR) igazgatója a Reutersnek.

Az egészségügyi minisztérium óva intette az embereket a nyers datolyalé fogyasztásától, miután legalább 139 ember fertőződött meg a vírussal az ital fogyasztása után.

A Nipah egy zoonózisos vírus, amely állatokról, például gyümölcsdenevérekről és sertésekről terjed az emberre.

Először 1999-ben azonosították Malajziában, de elsősorban Bangladesben és India egyes részein terjed.

Az IEDCR szerint 2023-ban Bangladesben 14 Nipah-vírussal fertőzött ember közül 10 halt meg, ami hét éve a legmagasabb halálos áldozatok száma.

Azok közül, akik túlélik, mintegy 20 százalékuknál maradnak hosszú távú neurológiai állapotok, köztük személyiségváltozás vagy görcsrohamok.

Következő világjárványveszély
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a „kiemelt kórokozók” közé sorolt, pandémiás potenciállal rendelkező kórokozó, amely gyorsan megtámadhatja a légzőszerveket és a központi idegrendszert.

Összehasonlításképpen, a Johns Hopkins Egyetem által végzett becslések szerint a Covid halálozási aránya alig több mint egy százalék.

A Nipah kezelésére nem áll rendelkezésre gyógyszer vagy vakcina, azonban legalább nyolc szakértői csoport dolgozik a vírust enyhítő oltások kifejlesztésén.

A tudósok korábban azt mondták a The Sunnak, hogy a Nipah „abszolút egy új világjárvány okozója lehet”.

Az Egyesült Államok a vírust C kategóriájú bioterrorista fenyegetésnek tekinti, mivel „a jövőben tömeges elterjedésre is alkalmas lehet”.

Paul Hunter professzor a Kelet-Angliai Egyetemről azt mondta, hogy a legvalószínűbb átvitel az élelmiszereken keresztül történik.

„Jelenleg az emberről emberre történő átvitel nagyon kevéssé hatékony, de szoros érintkezés útján terjedhet” – mondta a szakértő.

Ahhoz tehát, hogy a vírus világjárvánnyá váljon, jelentős változásra lenne szükség.

„Ami azonban aggaszt, az az élelmiszer útján történő terjedés” – mondta.

„Ha fertőzött tetemeket exportálnak nemzetközi szinten, az rövid életű világjárványt okozhat”.

Elolvasom a cikket