Portik: Engem ócska mesére tartóztattak le

A Fővárosi Törvényszék épületét rendőrök biztosították szerda reggel. A Fenyő-gyilkosság ügyében eljáró Póta Péter tanácselnök bíró civil ruhás rendőrök sorfala között érkezett a tárgyalóterembe. Mint megírtuk, a vádlott Portik Tamás Svájcban élő fia provokálni kezdte a bírót, majd kávéval arcon öntötte. A fiatalembert később a rendőrök vezették el. Még kedden este a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe is vette, és hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményében gyanúsítottként hallgatta ki.

A főügyészség közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok szerint a vádlott fia elhatározta, hogy akadályozni fogja a tárgyalás megtartását, olyan magatartást fog tanúsítani, amelytől esetlegesen az eljáró bíró kizárása várható. A férfi már korábban próbált a bíróval kontaktust keresni, azonban a bíróság ettől jogszerűen elzárkózott. Közölték vele, nincs arra lehetőség, hogy a bíró tárgyaláson kívül beszéljen vele.

A vádlott fia ennek ellenére a tárgyalóterem előtt várt a bíróra, majd amikor észrevette a tárgyalásra érkező, talárt viselő bírót, elé lépett, és számon kérte. Bár az eljáró bíró nem kívánt vele beszélni, a férfi mégis tovább folytatta a bíró szidalmazását. A hivatalos személy közölte vele, hogy ki fogja vezettetni a biztonsági őrökkel, majd kikerülve őt megpróbált bemenni a tárgyalóterembe. Ezt megakadályozandó a férfi egy gyors mozdulattal a kezében lévő kávéspohár teljes tartalmát a bíró arcába öntötte, amelynek következtében szemébe, arcába és ruházatára nagyobb mennyiségű hideg kávé került – zárul a vádhatóság közleménye.

De térjünk vissza a tárgyalóterembe, ahol szerda reggel a finiséhez érkezett az 1998-ban meggyilkolt Fenyő János médiavállalkozó megöletésével, a gyilkosságra történő felbujtással vádolt Gyárfás Tamás és Portik Tamás büntetőpere. A büntetőper utolsó fázisához érkeztünk, amelyben a másodrendű vádlott, vagyis Portik Tamás az utolsó szó jogán kezdte meg megszólalását.

A tét Portik számára óriási. Aranykéz utcai robbantásos merénylet, illetve a Prisztás-gyilkosság kapcsán ugyanis, mint felbujtót, összesen jogerősen 28 évi fegyház büntetésre ítélte a bíróság. Többszörös hatályos büntetésnél az eljárási rend az, hogy újabb bűncselekmény esetén, ha az marasztalással zárul, az összbüntetés nem lehet kevesebb a korábbi büntetések együttes összegénél. Portik Tamás esetében, ha bűnösnek mondják ki a Fenyő-gyilkosság ügyében is, ez életfogytiglan tartó fegyházbüntetést jelentene.

Ez összefüggésben állhat a bíróval szemben elkövetett keddi erőszakos cselekményekkel, amelytől Portik és fia azt remélhette, hogy a bírót – mivel sértetté válik – kizárják a Fenyő-gyilkosság viteléből, így a per még évekig elhúzható lenne. Portik egyébként a rá kirótt ítéletekből már 12 évet töltött le.

Szerdán a másodrendű vádlott az utolsó szó jogán a bírói figyelmeztetés ellenére nem csekély részben olyan dologgal jött elő, amelyek nem ennek a pernek a tárgyát képezik. Azt állította például, hogy az ebben az eljárásban tanúként meghallgatott Radnai László és mások is hamis tanúvallomást tettek.

Sőt, Portik azt is mondta, hogy a Fenyő-gyilkosság megrendelője valójában Radnai volt, a gyilkosságot pedig albán maffiózók hajtottak végre. (Radnai László a kilencvenes évek alvilágának ismert alakja volt, magyar keresztapaként emlegették. 2006-ban 12 év fegyházra ítélték a kecskeméti maffiaperben. Állítólag vádalkut kötött, így teljes büntetését nem ülte le. – megj. BK) Mint Portik előadta, a rendőrség is benne volt ebben a bűncselekményben, eltérítette az eljárást az igazi tettesektől. Idézett a Fenyő-gyilkosság ügyében nyomozó Kovács Lajos, a döglött ügyek osztálya vezetőjének jelentéséből, „miszerint a nyomozás sikerét veszélyezteti, hogy egy másik üggyel neki kell foglalkoznia”.

Portik állítása bizonyítására felhozta azt is, hogy az albánok szerezték be azt a lopott gépkocsit, amellyel a Fenyővel szembeni merénylet helyszínére hajtottak, a kocsit pedig Radnai munkatársa lopta el. „A rendőrség szándékosan manipulálta a nyomozást velem szemben, és sok más esetben sem tartják be a törvényt” – jelentette ki.

Az utolsó szó jogán meglehetősen szabaddá tett mondandója szerinte a rendőrség tudta azt is, hogy Fenyő Jánost meg akarják ölni, mégsem szóltak neki erről, „azért – fűzte hozzá – ,mert ott bűnözők dolgoznak. Akit én feljelentek, az mind elkezd ellenem dolgozni.” A vele szemben szintén eljáró Petőfi Attilát, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét sem kímélte, „ő bármikor bárkit meggyanúsíthat”. Arról is beszélt, hogy Jozef Rohácot – akit a vádirat szerint Gyárfás megbízása alapján éppen Portik jelölt ki Fenyő János megölésére, s a szlovák bérgyilkos ezt végre is hajtotta – a rendőrség vádalkuval arra próbálta rávenni, hogyan tegyen rá hamisan terhelő vallomást.

Majd Portik ekkor egy kis politikai élt is csempészett a mondandójába. Azt állította, hogy mikor 2010-ben megtörtént a kormányváltás, hirtelen megtalálták a tettes által eldobott sapkában fellelt hajszálakból Rohác DNS-ét, miközben Jozef Rohác tar kopasz volt.

Póta Péter bíró ekkor megkérdezte, hogy a mondandójával mire akar rávilágítani, mire Portik azt válaszolta, hogy őt a hatalom akarja belekeverni ebbe az egészbe. „Tisztelt bíróság, engem ócska mesére tartóztattak le” – közölte.

Portik Tamás egészen addig ment el, hogy az ügyésznőnek börtönben lenne a helye, mert tudatosan többször valótlanságokat állított. Hozzátette, az 5-ös számú és a 7-es számú tanú vallomását „eltüntették”. A bíró ekkor azonban rendre utasította a vádlottat, fejezze be a vád képviselőjének sértegetését, mert el fogja venni tőle a szót.

Portik a Gyárfással folytatott beszélgetéseit rögzítő, általa titokban készített a hangfelvételekről azt mondta, azok manipuláltak. Szerinte számos hamis tanút vonultattak fel a perben, a rendőrség jegyzőkönyveket tüntetett el, el nem hangzottakat, sehol fel nem lelhető mondatokat írt le a jelentésében a nyomozás vezetője. Mint mondta, ilyen volt az is, hogy „letettük a fenyőfát”. A nyomozati iratokat úgy értékelte, hogy Fenyő legnagyobb vetélytársa valójában Princz Gábor és nem Gyárfás Tamás volt.

A tárgyalás végén közölte, hogy az utolsó szó jogán csütörtök délelőtt befejezi a mondandóját. Ezt követően a bírói ítélet marad hátra, amelyre várhatóan néhány napon belül sor kerül.

Elolvasom a cikket