Putyin: Folytatódik a fogolycsere Ukrajnával annak ellenére, hogy a kijevi erők sajátjaikat ölték meg legutóbb

Az Il–76-os orosz katonai szállító repülőgép fedélzetén tartózkodó mind a 65 ukrán katona, a gép személyzete és három orosz katonai alkalmazott is életét vesztette a múlt szerdai incidensben.

„Nem fogjuk leállítani a cserét. Vissza kell szereznünk az embereinket” – mondta Putyin a közelgő oroszországi elnökválasztás kampánygyűlésén.

Kommentárja nem sokkal azután hangzott el, hogy az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a két ország sikeresen kicserélte mindkét fél 195 foglyát. Az orosz katonákat Moszkvába szállítják kezelésre és rehabilitációra – áll a hadsereg közleményében. A minisztérium köszönetet mondott az Egyesült Arab Emírségeknek is a közvetítésért és a humanitárius erőfeszítésekért, amelyekkel segítettek az orosz katonák hazahozatalában.

Putyin azt is elmondta, hogy tízszer annyi ukrán hadifogoly van, mint ahány orosz katonát Kijev fogva tart.

„Nekünk több ezer [ukrán hadifoglyunk] van, nekik pedig tucatnyi vagy talán száz [orosz katonájuk] ” – mondta a találkozón.

„Mi mindenképpen visszahozzuk a mieinket, ha az ukrán fél készen áll” – mondta az orosz vezető, hozzátéve, hogy Kijev jelezte, hogy kész az ilyen cserékre.

Az orosz Il–76-os katonai szállító repülőgép január 24-én zuhant le az oroszországi Belgorodi területen. Moszkva azzal vádolta az ukrán erőket, hogy föld-levegő rakétával lőtték le a gépet. Azt is állította, hogy a kijevi katonai hírszerzés, a GUR tudott arról, hogy a gép fedélzetén ukrán hadifoglyok voltak.

Szerdán Putyin azt mondta, hogy a kijevi csapatok az Egyesült Államok által szállított Patriot föld-levegő rakétarendszert használták az orosz katonai szállító repülőgép lelövésére.

„A gépet – ezt már biztosan megállapítottuk – egy amerikai patriot-rendszerrel lőtték le. Egy vizsgálat ezt már megállapította” – jelentette ki az orosz vezető.

Elolvasom a cikket