Szeretne többet mozogni?

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem (NTU) kutatói 240, 54 és 72 év közötti ember adatait vizsgálták meg, akik 12 héten keresztül fitneszkövetővel rögzítették az adatokat, például a napi lépéseket és az elégetett kalóriákat.

„Azok, akik a házastársukkal együtt vettek részt, alacsonyabb átlagos és medián lépésszámmal rendelkeztek, és ritkábban érték el a napi 10 000 és 15 000 lépésszámot, mint azok, akik egyedül vettek részt” – írják a kutatók közzétett tanulmányukban.

Korábbi tanulmányok azt találták, hogy a másokkal együtt végzett testmozgás élvezetesebbé teheti a tevékenységeket, valamint felelősségre vonhatóságot és extra motivációt adhat az edzésprogramhoz.

A mostani kutatással a mögötte álló csapat azt sugallja, hogy a közösen edző párok alacsonyabb aktivitási szintje a jól bevált szokásokkal és rutinokkal, valamint azzal függ össze, hogy az emberek megállják a helyüket – és nem azzal, hogy az emberek könnyebben veszik vagy megrövidítik a tevékenységeket.

Más szóval, a napi 10 000 lépés kitűzése könnyebb egy ember számára, mint két ember számára: két ember esetében mindkettőjüknek meg kell találniuk a napjukban az időt és a motivációt, hogy napirendre tűzzék a tevékenységet.

Tudjuk, hogy a világ népessége általában véve tovább öregszik, és az is jól ismert, hogy a testmozgás mennyire fontos az egészség megőrzéséhez, ami különösen igaz a későbbi éveinkben, amikor a szervezetünk leépül.

Egyértelmű, hogy testünknek csak véges élettartama van, és az öregedéssel egyre több fizikai és mentális probléma merül fel, de számos bizonyíték van arra, hogy az aktív életmód segíthet lelassítani a hanyatlás egy részét.

Ez a tanulmány érdekes betekintést nyújt abba, hogy az idősebb felnőttek hogyan tudnak a legjobban fitten maradni, miközben az is kiderült, hogy azok, akik személyre szabott visszajelzést kaptak a fitneszkövető alkalmazásukról, végül aktívabbak lettek.

„Kutatásunk azt sugallja, hogy az idősebb felnőttek, akik be akarják vezetni a testmozgást az életmódjukba, hatékonyabbnak találhatják, ha saját rutinjuk megváltoztatására összpontosítanak, mintha párként próbálnának meg edzeni, és megpróbálnák ráerőltetni a változásokat a partnerükre” – mondja Lin.

Elolvasom a cikket