Támadnak a hibrid sertések

Ahogy a nevük is mutatja, az eurázsiai vaddisznók és háziasított alfajuk nem őshonosak Észak-Amerikában, hanem európai telepesek hozták be őket a 16. században. A következő négy évszázadban még több ilyen vaddisznót telepítettek be az Egyesült Államok és Kanada egyes részeire sportvadászat céljából, mielőtt szabadon engedték volna őket a vadonban.

A vaddisznók problémája az 1980-as évek végén és a 90-es évek elején vált igazán aktuálissá, amikor a farmerek elkezdtek vaddisznóhibrideket háziasítani, hogy diverzifikálják Kanada állattenyésztését. A gazdák Európából merítve az ihletet, általában hím vaddisznókat kereszteztek nőstény házisertésekkel, hogy olyan „vaskori sertést” hozzanak létre, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ókorban az ember által először háziasított korai haszonállatok.

Az így létrejött sertések figyelemre méltóak voltak: szuperokosak, állítólag finom húsúak és tökéletesen alkalmasak a kemény kanadai télre. A vaddisznóhús-csemegék piaca azonban visszaesett, így a hibridek csordáit szabadon engedték a vadonban. A fogságból még többen megszöktek, kihasználva éles érzékeiket és intelligenciájukat.

Félelmetes invazív fajnak bizonyultak. A vaddisznók őshonos állatokra, például pulykákra és vadmadarakra vadásztak, és olyan fiatal jószágokra, mint a bárányok, gidák és borjak. Ezzel egyidejűleg megették a bogyókat, gyökereket, fakérget és mindenféle növényzetet a legelő állatok és a fekete medvék elől.

Ráadásul a vaddisznók több mint 30 jelentős vírusos és bakteriális kórokozó, valamint több mint 37 parazitafaj gazdái, amelyek veszélyt jelenthetnek az emberekre és más állatokra.

Termékeny szaporítóként, természetes ragadozók hiányában számuk gyorsan tudott felszaporodni.

„A növekvő vaddisznópopuláció nem egy bekövetkezésre váró ökológiai katasztrófa, hanem már megtörtént” – mondta Ryan Brook, a Kanadai Vaddisznó Projekt vezető kutatója.

„Ez egy gyorsan kialakuló válság.”

Kanada néhány tartománya már fellépett az invázió ellen. A helyi kormány szerint 2024. január 1-jétől Ontario államban tilos az élő eurázsiai vaddisznók és hibridjeik behozatala, birtoklása, szállítása, szaporítása és kereskedelme. Ez minden olyan állatra vonatkozik, amely genetikailag 25 százaléknál nagyobb arányban tartalmaz eurázsiai vaddisznót.

Elolvasom a cikket