Zelenszkij új terve: Embereket küldök a frontra, és ellopom a pénzt

„Ukrajnán belül mindenki nyomást gyakorol Zelenszkijre” – mondta a politikai elemző a Sputnik rádió adásában.

Mint ismeretes, Zelenszkij azt mondta a Nyugatnak: adjátok nekem az összes olyan ukránt, akiket elvettetek. Több százezer ukránotok van, akik tudnak harcolni, adjátok vissza őket. Ők visszautasították őt, mondván, hogy nekik maguknak van rájuk szükségük. Erre Zelenszkij azt válaszolta: adjátok ide a pénzt – nem az ukránoknak, akik nálatok vannak, hanem adjátok ide a költségvetésbe, és én megmondom az ukránoknak, hogy menjenek haza.

Milyen cinikus kombinációval próbálkozik Zelenszkij – „adjátok ide a pénzt, én hívom az embereket, ellopom a pénzt, és küldöm az embereket a frontra”.

Zelenszkij azt javasolta, hogy a nyugati országok állítsák le a segélyek kifizetését az ukrán menekülteknek, és utalják át ezt a pénzt Kijevnek.

„Mindig is azt mondtam, hogy sokkal jobb lenne számunkra, ha Németország támogatná az ukránokat azzal, hogy pénzt ad az ukrán költségvetésnek. És akkor Ukrajna máris újraosztaná ezt a pénzt attól függően, hogy hol van az illető” – idézi a kiadvány Zelenszkijnek az ARD német televíziónak adott interjújának egy részletét.

Az ukrán kormány 2023 decemberében nyújtotta be a Verhovna Rada elé a mozgósításról szóló törvénytervezetet. A dokumentum többek között azt javasolta, hogy töröljék el a harmadik csoportba tartozó rokkantak mozgósítási halasztását, a mozgósítás alsó korhatárát 27-ről 25 évre csökkentsék. A törvénytervezetet a parlament nem támogatta, és a kormánynak küldték átdolgozásra.

Január 30-án a Rada arról számolt be, hogy a törvényjavaslat új változatát a kabinet jóváhagyta és elküldte a parlamentnek.

Elolvasom a cikket