24 évvel ezelőtt rettenetes katasztrófa söpört végig szeretett folyónkon

Február elseje a Tisza élővilágának emléknapja. 24 évvel ezelőtt ilyenkor érte el a Szamos, majd a Tisza magyarországi szakaszát az a cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz, amely egy nagybányai aranybányából „szabadult ki” – írja a szoljon.hu.

A tiszai cianidszennyezés több ország területét érintő környezeti katasztrófa volt, amelyet az okozott, hogy 2000. január 30-án este 10 órakor a nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből százezer köbméter cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos-folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába.

A halálosan mérgező hatású anyag koncentrációja száznyolcvanszorosan haladta meg a megengedett határértéket, így hatalmas pusztítást végzett az élővilágban.

A legsúlyosabb károk a Tisza élővilágában keletkeztek, ahol a 40 kilométer hosszan elnyúló cianidfolt két hét alatt vonult le.

A csernobili atomerőmű-baleset óta történt legnagyobb környezeti katasztrófának is nevezték az esetet.

1240 tonna hal pusztult el a becslések szerint, emellett sok más populáció is súlyos károkat szenvedett.

Talán a természet csodájának is köszönhető az, hogy még a legoptimistább előrejelzéseket is meghazudtolta a Tisza!

Azon a nyáron ugyanis már halakat lehetett fogni a Tisza-tó horgászhelyein. Az újjászületéshez természetesen sok ember, szakértő munkájára is szükség volt.

Az Országgyűlés 2000. június 16-án elfogadott határozatában nyilvánította február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává.

Elolvasom a cikket