Aki miatt áll a bál

LMA
2024. február 1. csütörtök. 12:41

Valerij Fedorovics Zaluzhnyi (Вале́рій Фе́дорович Залу́жний) 1973. július 8-án született a Szovjetunió Ukrán Szocialista Köztársaságának Novohrad-Volynsky nevű településén. A jelenleg rurván ötvenezres lakosságú, a XI. században alapított város a Slucs folyónál, a Kijevbe vezető E40-es főútvonalon fekszik. Földrajzilag és történelmileg Volhinia része. Érdekesség, hogy 2022. március 31-én a városi tanács eltávolította címeréből a Z betűt , amire azért „volt szükség”, mert azt széles körben használta a megszálló orosz hadsereg.

Nagyjából ez olyan, mintha a zöld színt azért tiltanánk be, mert anno a nyilasok használták.

Visszakanyarodva a nem kevés vitát generáló főparancsnok személyére elmondható, Zaluzsnyij 1989-ben érettségizett a 9. számú helyi iskolában majd bekerült a Zviahel Gépgyártó Technikumába. A tanintézményt 1991-ben fejezte be. Szorgalmát példázza, hogy munkáját kitüntetéssel ismerték el.

Z

Valerij Zaluzsnij látogatása egy alakulatnál

Fotó: AFP / Ukrainian Presidental Press Service

A fiatalember útja innen az odesszai szárazföldi erők intézetének általános katonai karára vezetett, ahol 1997-ben – ugyancsak – kitüntetéssel diplomázott. Szolgálatba lépése során végigment a ranglétrán: szakaszparancsnokként indult majd egy zászlóalj élére került. Az Ukrán nemzeti Védelmi Akadémiára 2005-ben iratkozott be, amit – nem hazudtolva meg önmagát – 2007-ben aranyéremmel zárt le. Ezt követően nevezték ki a 24. gépesített dandár parancsnokának első helyettesévé a Lviv megyei Yavorivban. E beosztásban két és fél évig szolgálta hazáját, majd 2009. október 13-i hatállyal az 51. Gépesített dandár parancsnokává nevezték ki. Utóbbi seregtestet 2012-ig irányította.

Ezt követően 2014-ben Zaluzsnyij az Ivan Cherniakhovskyi Nemzetvédelmi Egyetemen szerzett diplomát. Újabb kemény évek után 2018-ban Zaluzsnyijt kinevezték az Ukrán Fegyveres Erők Egyesített Műveleti Törzsének főnökévé. Érdekesség, hogy Valerij Zaluzsnyijt 2019-ben a brüsszeli repülőtéren őrizetbe vették. A letartóztatás mögött Moszkva állt, aki korábban feltette őt az Interpol nemzetközi körözési listájára. A helyzetet végül Ukrajna NATO-nagykövetének fellépése oldotta meg.

A katona 2021. július 27-én ért a csúcsra, amikor Volodimir Zelenszkij kinevezte az ukrán fegyveres erők főparancsnokává, majd másnap a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács tagságát is megkapta.

A jelenlegi vita kapcsán lényeges leírni, Zaluzsnyij igen népszerű mind közvetlen beosztotjtai, mind a széles katonatömegek és a polgárság szemében egyaránt. A világra és az új megoldásokra nyitott emberként tartják számon, aki a tisztek új generációját képviseli.

Módszereiben radikálisan eltért a bevett szovjet katonai gyakorlattól, melynek részeként például lehetővé tette a fronton lévő katonaságnak, hogy a fölső vezetés beleegyezése híján is tüzet nyissanak az ellenségre. Ez amúgy nem ismeretlen eljárás, hogy hirtelen mást ne mondjunk, a II. világháború elején a német Wehrmacht is eképpen működött.

Ugyancsak zajos tetszést keltett Zaluzsnyij azon döntése, amely radikálisan mérsékelte a bürokráciát.

Elolvasom a cikket