Áttörés az orvostudományban? Előre jelezhetik a szívroham kockázatait

A tudósok megjegyzik, hogy a szívbetegség halálos kimenetelének kockázata különböző tényezőktől függ, beleértve a fiziológiai jellemzőket, a korábbi betegségeket és a szervezet általános állapotát. Az orvostudományban használt hagyományos paraméterértékelési módszerek nem mindig képesek figyelembe venni a beteg egyéni jellemzőit, ami a diagnózis és a kezelési módszer megválasztásának lehetséges hibáit eredményezi.

A mesterséges intelligencia segít az orvosoknak azonosítani az egyes betegek legkritikusabb kockázati tényezőit, és kiválasztani a megfelelő kezelési stratégiát, legyen szó akár műtétre való felkészülésről, gyógyszeres kezelésről vagy rehabilitációs terápiáról.

A Karina Shahgeldyan által vezetett projekt jelentős lépést jelent az orvosi gyakorlat javításában.

A gyakorlatban ez például a koszorúér-bypass műtét elhalasztását jelentheti, amely önmagában is kockázatokat hordoz a beteg számára. Ha a mesterséges intelligencia olyan tényezőket azonosít, mint a nemrégiben bekövetkezett szívinfarktus vagy más klinikai és funkcionális jellemzők, az orvos módosíthatja a kezelési tervet, minimalizálva a végzetes kimenetel kockázatát.

A projekt hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy ne csak a mesterséges intelligencia képzését végezzék el, hanem az orvosok számára magyarázatokat is adjanak az előrejelzésekről, hogy növeljék az orvosi közösség bizalmát ezekben a technológiákban, és ösztönözzék azok gyors bevezetését.

Elolvasom a cikket