Az iráni Forradalmi Gárda visszahívta több magas rangú tisztjét Szíriából a célzott izraeli légicsapások miatt

MH/MTI
2024. február 1. csütörtök. 13:54

Azóta, hogy az iráni elit haderő emberei – hivatalosan mint tanácsadók – helyben támogatják Bassár el-Aszad elnököt a szíriai polgárháborúnak majdnem a kezdete óta, és ez idő alatt Izrael többször célba vette csoportjaikat Szíria különböző pontjain, az utóbbi két hónapnyi időszak volt az egyik legsúlyosabb a veszteségek szempontjából. Mintegy tíz éve a Forradalmi Gárda tisztjei mellett több ezernyi síita milicista is csatlakozott szerte a térségből a szíriai kormányerőkhöz.

Tavaly december eleje óta a Forradalmi Gárda hat-hét magas rangú tisztje halt meg légicsapásban, köztük az egyik hírszerzési tábornok is.

A magas rangú tisztek visszahívása mögött részben az áll, hogy Teherán közvetlenül nem akar beavatkozni az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti, a kiterjedés veszélyével fenyegető fegyveres konfliktusba – állította a Reutersnak három nyilatkozó is. Közben az iráni politika radikálisai megtorlást követelnek, és az Irán támogatta csoportok a térségben – Libanonban, Jemenben, Irakban és Szíriában – közvetlenül is részt vesznek benne mint az úgynevezett Ellenállás Tengelyének tagjai. Noha Iránnak esze ágában sincs teljesen kivonni katonai szakértőit Szíriából, a részleges visszahívás jelzi, hogy számára sem úgy alakul ez az új keletű, a Hamász által kirobbantott közel-keleti fegyveres konfliktus, ahogy szeretné – tették hozzá a névtelenül nyilatkozók. Állításuk szerint a műveletek végrehajtására a változtatás egyelőre nincs hatással.

Egyikük, egy magas rangú térségi biztonsági tisztségviselő, akit állítása szerint Teherán tájékoztatott, azt mondta: a magas rangú gárdistákkal együtt több tucatnyi középvezető is hazament Szíriából. Pontos számot azonban nem mondott.

Az öt nyilatkozó forrás közül három azt állította, hogy a nemrég kivonult gárdista tisztek a távolból, a Hezbollah helyben maradó embereire támaszkodva fogják irányítani a hadműveleteket. Azok pedig, akik ott maradtak a Forradalmi Gárda soraiból, elhagyják irodáikat, és megpróbálnak kevésbé feltűnők maradni – tette hozzá a negyedik forrás.

Elolvasom a cikket