„Azok vannak többségben az Európai Unióban, akik a háború pártján állnak”

Az uniós csúcs részleteiről és a magyar stratégiáról Orbán Viktor fog tájékoztatást adni.

Gulyás Gergely kitért arra, hogy a Belügyminisztérium figyelemreméltó gyorsasággal intézkedett a pedagógusok béremelése ügyében. Most 140 ezer tanár kapta meg a béremelésről szóló értesítést. Az állami fenntartású iskolák tanárai legkésőbb hétfőn megkapják az emelt bért. 32,2 százalékos béremelés történik, mindenkinek nőni fog a fizetése. A béremelés elosztásánál a mesterfokú végzettség plusz 2 százalékot jelent, míg a hiányszakmák esetén 4 százalékpontos plusz emelés lesz.

A pedagógusátlagbér jövőre elérheti a diplomás átlagbér 80 százalékát, és ezt követően ezt fenn is tartja a kormány a ciklus hátralevő részében. Ezzel lényegében megduplázódik a tanárok fizetése.

A tárcavezető kiemelte: az unió ehhez nem járult hozzá semmilyen formában, az emelés a magyar adófizetők pénzéből valósul meg. Hozzátette azt is, „sokan” mindent megtesznek azért, hogy e téren ne legyen változás, Brüsszel továbbra se járuljon hozzá az emeléshez.

A kormány a tegnapi ülésén tárgyalt az SMA-szűrésről. Korábban volt egy program, amely decemberben véget ért, de a költségvetés továbbra is biztosítani fogja az ehhez szükséges forrásokat, 450 millió forint jut erre a területre 2024-ben.

A kormányülésen szóba került annak az antifasiszta bűnözőnek az ügye, akiről a nyugati sajtóban megjelent, hogy embertelen körülmények között tartják fogva. Gulyás Gergely hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a hírverés az ország lejáratását célozza. Az olasz vádlottat az uniós normáknak megfelelő elhelyezési körülmények között tartják fogva.

Elolvasom a cikket