Egy ország retteg Orbán Viktorért

Boldogok, akiknek álmát nem kerülgeti rettegés, mondja Abraham Bram Stoker ír származású író, akinek üzenetére napjainkban sok magyar egyetértően gondol. És akkor is így van ez, ha ukrajnai látogatása előtt halálos fenyegetést kapott Szijjártó Péter szerencsésen és épségben visszaérkezett a szomszédunktól. A rettegés fókusza azonban rajta kívül Orbán Viktorra is irányul, akinek Zelenszkijjel való találkozását volt hivatva a külügyminiszter ungvári útja előkészíteni. Őt sem akarták elengedni a magyarok, de Orbán Viktort aztán végképp marasztalják.

Szijjártó útja előtt ilyen kommentek jelentek meg a miniszter Facebook-oldalán. Gabriella: „Nyújts feléje védő kart”. Mária: „Sok sikert kívánok! Vigyázzon magára!”. Nóra: „Akkor leszünk nyugodtak, ha visszatért, kedves Szijjártó Péter!” A miniszter korábban arról számolt be, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviseletei egy ukrán nyelven íródott e-mailt kaptak, melyben életveszélyesen megfenyegették a tárcavezetőt. Az üzenet így szól: „Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem.”

Mit mondjak, barátságosnak nem nagyon nevezhető szöveg. Annak fényében meg pláne nem, hogy a már bő egy hete megjelent halálos fenyegetés nyomán egy hivatalos reakciót sem olvashatott a nagyérdemű, ami akárcsak egy kicsit elvenne ennek az aljasságnak az éléből.

Szijjártó szerencsésen zárult útja azonban egyáltalán nem nyugtatja meg a magyarokat Orbán Viktor készülő látogatásával kapcsolatban. Ha valaki hallgatja rendszeresen a HírFM Paláver című műsorát, akkor negyedóránként jön elő egy-egy betelefonáló az Orbán miatti aggodalmával, kérlelve a miniszterelnököt, hogy ne utazzon el Ukrajnába. Lehet itthon is tárgyalni.

Azt lehet érzékelni, hogy a magyarok, ha tehetnék élőláncot alkotnának a magyar–ukrán határon, hogy megakadályozzák Orbán Viktort abban, hogy a biztonság tekintetében ilyen ingoványos területre lépjen. Elképzelhető ugyanis, hogy akik ilyen aljas förmedvényre ragadtatják magukat, mint amit Szijjártó Péternek írtak, mit gondolhatnak egy Orbán-látogatás kapcsán.

Mit gondolhatnak azzal a miniszterelnökkel szemben, aki sohasem volt ellenséges az ukrán néppel, hazánk ma is naponta tíz-húszezrével fogadja be az újabb menekülteket, miközben az itt élők száma már bőven meghaladja az egymilliót.

A téma a minapi a HírTv Bayer-show című műsorában is terítékre került, ahol Bayer Zsolt és a vendég politológus Kiszelly Zoltán egyaránt úgy foglalt állást, hogy Orbán Viktor ne menjen el Ukrajnában. Az ő álmukat sem kerüli el a rettegés. Lássuk, hogy fogalmaztak a műsorban.

Bayer Zsolt. „Sok magyar állampolgár fejezte ki abbeli óhaját, hogy – bármi is történjék –, a magyar miniszterelnök semmiképpen ne menjen Kijevbe. Én is ezen magyar állampolgárok körébe tartozom. Szerinted, Zoli, megengedhető ebben a helyzetben, hogy bármi is lesz, Orbán Viktor Kijevben tárgyaljon?”

Kiszelly Zoltán: „Azt gondolom, hogy mi az ukránokat vendégül látjuk, akik a háború elől menekülnek. Szerintem az ukrán elnököt is szívesen látjuk Budapesten mi is, mert kíváncsiak vagyunk a véleményére. Budapest is egy jó helyszín. Emlékezzünk: Donald Trump az észak és dél-koreai határvonalon találkozott. Át is lépett egy történelmi lépéssel Észak-Koreába. A határvonal is szerintem egy szimbolikus gesztus. Ha Zelenszkij elnök véletlenül Brüsszelben lesz február elsején, ahogy ugye elment Argentínába, hogy a miniszterelnökünket utolérje, akkor Brüsszelbe is el tud menni. Az is egy jó hely lenne arra, hogy találkozzanak. Szerintem ezek sokkal jobb helyek, mint Kijev most.”

Itt tartunk. Egy ország retteg Orbán Viktorért. A magyarok féltik és nem szeretnék, hogy a haja szála még véletlenül se görbüljön meg. Magyarország fejlődő holnapja, az emberek boldogsága, boldogulása az ő kezében van.

A szerző szerkesztő

Elolvasom a cikket