Hiába az EU-csúcs, Macron nekiment Ukrajnának

Macron elmondta, hogy a tiltakozó gazdák azt követelik, hogy „a szabályok legyenek egyformák mindenki számára”, ami miatt „az Ukrajnából származó élelmiszerimportot kell alaposan megvizsgálni”.

„Megállapodtunk abban, hogy szigorúbb szabályokat vezetünk be, hogy elkerüljük az elmúlt hónapokban tapasztalt nyílt visszaéléseket és a piac destabilizálódását. Megállapodtunk abban, hogy a gabonafélék esetében létre kell hozni egy megerősített védelmi mechanizmust, amely lehetővé teszi számunkra, hogy beavatkozzunk, ha az Ukrajnából származó gabona az európai piacon komolyan destabilizálja az árakat és tisztességtelen versenyt teremt. A csirkehús és a cukor esetében a 2022-es és 2023-as (évekre vonatkozó) behozatali mennyiségek előzményei alapján védelmi mechanizmusokban állapodtunk meg. E megállapított mennyiségek túllépése lehetővé teszi számunkra a vámok behajtását” – mondta Macron.

„Igen arra, hogy segítsük Ukrajnát a háborúban, nem arra, hogy tisztességtelen versenyt teremtsünk, amely néhány milliárdosnak és nagy gyártónak kedvez, akik nem tartják tiszteletben a normáinkat” – tette hozzá.

Macron korábban azt mondta, hogy Franciaország „egyértelmű intézkedéseket” fog követelni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöktől az Ukrajnából érkező „destabilizáló import” szabályozására, valamint az EU és Latin-Amerika közötti szabadkereskedelmi megállapodás felülvizsgálatára, miközben Európában egyre súlyosbodnak az agrártüntetések.

Elolvasom a cikket