Így lesz hatásos a mosás

Szirtes Györgyi
2024. február 2. péntek. 4:33

A mindennapi házimunka fontos része a ruházat, fehérnemű, ágynemű és textilpelenkák rendszeres mosása. A háztartásokban összegyűlt szennyes ruhákban különféle testnedvekből (izzadtság, nyál, vér, széklet, hányadék stb.) és ételmaradékokból származó kórokozók – baktériumok, vírusok és gombák – telepedhetnek meg. Ezek elpusztítása, illetve további szaporodásuk megakadályozása néhány egyszerű szabály betartásával lehetséges.

A családi szennyes mosása és a mosógép karbantartása során van pár szabály, amit érdemes betartani. Havonta egyszer futtasson le egy üres, 90 °C fokos programot annak érdekében, hogy elpusztuljanak a mosógépben esetlegesen túlélő kórokozók. Válogassa szét a szennyest: mossa külön a felsőruházatot, az alsóneműt, a zoknikat, a törölközőket és az ágyneműt. Ellenőrizze a ruhákban található címkéket, és válassza a lehetőség szerinti legmagasabb mosási hőfokot. Beteg családtag ruha- és ágyneműjét fertőtlenítő programmal mossa, lehetőleg naponta. Egészségügyben dolgozó és betegekkel nap mint nap közvetlenül érintkező családtag ruha- és ágyneműjének mosása a többi családtagétól elkülönítve történjen. A mosási program lejártát és a mosott ruha eltávolítását követően hagyja nyitva a gép ajtaját annak érdekében, hogy a készülék szellőzhessen. Vasalással fertőtlenítse a kimosott textíliákat. Szárítógép használatával, illetve a ruhaszárító napra helyezésével további csírátlanító hatás érhető el. Gyakran tisztítsa meg a mosógépet, különös tekintettel a mosódobra, valamint a mosó- és öblítőszeres fiókokra. A szennyes ruha átválogatását és mosógépbe helyezését követően mindig mosson kezet. Rendszeresen törölje át fertőtlenítő kendővel a kiürített szennyestartót is.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor jobban oda kell figyelnünk a megfelelő mosásra. A családi szennyes mosása különösen nagy odafigyelést igényel abban az esetben, ha valamelyik családtag megbetegszik. A felső légúti megbetegedéseket okozó vírusok legtöbbje napokig, a hányást és hasmenést okozó vírusok pedig akár hetekig is túlélhetnek és tovább szaporodhatnak a fertőzött személy által használt ruhában és ágyneműben. A fertőzött ruhaneművel való érintkezés (mosógépbe helyezése) során a házimunkát végző egészséges családtag is megfertőződhet. Ezért nagyon fontos, hogy a beteg családtag szennyesét a többi családtagétól elkülönítve tárolja és mossa.

Fontos még, hogy ne tárolja és mossa a beteg családtag szennyesét a többi családtag szennyesével együtt! Ne mossa együtt a törölközőket és a ruhaneműket! Ne tartsa zárva a mosógép ajtaját, mert szellőzés hiányában tovább szaporodhatnak az esetleg benne rekedt túlélő kórokozók.

Elolvasom a cikket