Japánban továbbra is ellátási gondokkal küzdenek a földrengés után

MH/MTI
2024. február 1. csütörtök. 18:17

A helyi önkormányzatok minél előbb átmeneti lakóhelyek megteremtésén dolgoznak, miközben az élelmiszer-ellátás és egyéb szolgáltatások továbbra is akadoznak az érintett területeken.

A 238 ember halálát okozó földrengés túlélői a normál életük újraindításáért küzdenek, azonban az elzárt utak okozta közlekedési problémák az ellátási lánc akadozása miatt befolyásolják az élelmiszerboltok működését, így nehezebb a friss élelmiszerek beszerzése.

A Japán-tenger partján fekvő Isikava prefektúra kormányzója, Hasze Hirosi elmondta, hogy egy újonnan létesített újjáépítési központon keresztül fogják segíteni a helyreállítási munkálatokat. A központi kormányzat a tervek szerint egyenként legfeljebb hatmillió jent (14,5 millió forint) biztosít a régebbi háztartásoknak.

A kormányzó elismerte, hogy nem ment zökkenőmentesen a kitelepítés és kimenekítés, és elnézést is kért, mondván; kommunikációs problémák merültek föl az információközlés során.

Mivel csaknem 10 ezer ember továbbra is ideiglenes központokban, például tornatermekben keres menedéket, ezért Isikava prefektúra 8 ezer már meglévő ideiglenes lakóegységet biztosított az evakuáltak számára, beleértve a közeli prefektúrákban lévőket is. Ezen felül Isikava egyik legsúlyosabban érintett városában, Vadzsimában 18 ideiglenes lakóegységet építettek, míg Szuzuban jövő keddre várhatóan 40 lakás készül majd el.

A Kyodo japán hírügynökség által idézett helyi lakos, Isibe Fumio elmondása szerint „eltelt egy hónap, de nem változott semmi, még az utak sem”.

A 75 éves férfi, aki egy vadzsimai közösségi központban talált menedéket kifejtette, hogy a stressztől aludni sem képes, és az egész teste fáj, mert egy vékony matracon kell aludnia.

„A kitelepítettek egyre csendesebbek. Lassan mindannyian elérjük a tűréshatárunkat” – mondta a férfi.

A lakosok az élelmiszer-ellátási gondok miatt, friss alapanyagok hiányában előre csomagolt készéteket kénytelenek enni, és a félsziget északi régiójának egyetlen kisboltláncához tartozó 13 boltja egyelőre nem üzemel.

Elolvasom a cikket