KSH: Tavaly novemberben 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Októberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,8, az importé 6,1 százalékkal csökkent.

2023. novemberében a kivitel értéke 13,0 milliárd euró (4921 milliárd forint), a behozatalé 11,4 milliárd euró (4322 milliárd forint) volt.

Euróban kifejezve az export értéke novemberben 3,1, az importé 23 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,5, a behozatalé 16 százalékkal lett kisebb.
A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,7, a behozatalban 15 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 9,8 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,9, a dollárral szemben 12 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2022. novemberi áron számított kivitele 8,0, behozatala 26 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben közel tizedével, a behozatalban közel harmadával csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene kismértékben, importvolumene több mint hetedével maradt el a bázisidőszakitól. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene tizedével, importvolumene több mint ötödével visszaesett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben néhány százalékkal, a behozatalban közel negyedével csökkent – ismertette a KSH.

A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 4,6 százalékponttal, a behozatalban 11 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 1,9, importvolumene 11 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést az exportoldalon a szakmai, tudományos ellenőrző műszer és készülék, az importoldalon az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta.

A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,6, az importban 4,1 százalékponttal fokozta a teljes forgalom mindkét irányban megfigyelt volumencsökkenését.

Az energiahordozók exportvolumene 35, importvolumene 7,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az exportoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz, az importoldali pedig a kőolaj és kőolajtermék volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók forgalombővülése a teljes volumencsökkenés ütemét az exportban 1,2, az importban 0,8 százalékponttal ellensúlyozta.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,2 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 12 százalékkal kisebb lett. Az exportban és importban bekövetkezett volumenváltozást döntően a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom csökkenését 0,5 százalékponttal mérsékelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,8 százalékponttal fokozta.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 5,6, míg az onnan érkező behozatalé 8,9 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 606 millió euróval javult, 1,5 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 75 százalékát bonyolította le Magyarország ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 3,4 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 31 százalékkal visszaesett. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 2,4 milliárd euróval javult, 79 millió eurós aktívumot mutatott.

2023. január-novemberben a kivitel értéke 138,6 milliárd euró (53,0 ezer milliárd forint), a behozatalé 129,1 milliárd euró (49,4 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 3,4 százalékkal emelkedett, míg a behozatalé 3,7 százalékkal mérséklődött. A termék-külkereskedelmi mérleg 18,3 milliárd euróval javult, a többlet 9,5 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala január-novemberben a kivitelben 0,2 százalékkal nőtt, míg a behozatalban 6,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 6,7 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 2,0, a dollárhoz viszonyítva 4,9 százalékkal értékelődött fel.

Elolvasom a cikket