Milánó belvárosába tartanak a tüntető olasz gazdák

MH/MTI
2024. február 1. csütörtök. 18:09

Először tíz traktor indult el az északolasz város központja felé, majd további tíz csatlakozott hozzá.

Az olasz nemzeti zászlóval fellobogózott traktorok lassú menetben haladnak a Milánóba bevezető országúton. Az Agrár Felszabadulás nevű mozgalomhoz tartozó gazdák úgy nyilatkoztak, a milánói dóm előtti térig akarnak eljutni. Egyelőre tíz traktor kapott engedélyt arra, hogy Lombardia tartományi székházáig eljusson.

A demonstrációk január 19. óta tartanak az egész országban, de a hatóságok most először engedélyezték, hogy a traktorok egy város területére lépjenek, sőt eljussanak a központba.

A Milánó kapujának számító Melegnano sztrádakijáratánál három napja mintegy száz traktor sorakozik. Most egy kis csoportjuk hajthatott be Milánó területére.

A szardíniai Cagliari kikötőjében szintén három napja tüntetnek a gazdák, és legalább szombatig maradni akarnak. Traktoraikkal elállták a kikötő kijáratait, amelyeknél lassítják a kamionok áthaladását. Pénteken traktoros menetet tartanak a Sassari és Olbia közötti autósztrádán is.

Szicília szigetén ötszáz traktorral vesznek részt a tüntetéseken.

A pugliai Brindisi városhatárát is átlépték a traktorok. Róma központjáig akarnak eljutni azok a demonstrálók is, akik a fővárostól északra, Orte magasságában tüntetnek a sztrádakapuknál.

A Hajrá Olaszország (FI) jobbközép kormánypárt európai parlamenti frakcióvezetője, Fulvio Martusciello úgy kommentálta a traktorok Milánóba való bevonulását, hogy „a gazdák tiltakozásához a Frans Timmermans korábbi európai biztos, és az őt támogató szocialisták tervezte zöldpolitika tévedései vezettek”.

„A következő Európai Parlament más irányt követ majd, a környezetvédő ideológiai lángolás helyett az agrárágazatban dolgozó embereket és vállalkozásokat helyezi középpontba ” – hangoztatta.

A Brüsszelben zajló agráregyeztetéseken résztvevő Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartományi elnöke hangoztatta, hogy Olaszország 4500 védett mezőgazdasági terméket mondhat magáénak, csak Venetóban 350 a számuk.

„Az agrárágazat identitásunkat, területeink és közösségeink történelmét képviseli” – hangoztatta Luca Zaia, a Liga párt politikusa.

Elolvasom a cikket