Ön is érezte már, hogy figyelik? Itt a tudományos magyarázat

Érezte már úgy, hogy figyelik? Amikor egy kutatócsoport tesztoszteron gélt alkalmazott néhány férfin, sokkal kevésbé lettek érzékenyek a megfigyelésre, és következésképpen kevésbé viselkedtek mások ítéletét szem előtt tartva.

Az, hogy a körülöttünk élők hogyan vélekednek rólunk, jelentősen befolyásolja a viselkedésünket, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Azokat a cselekedeteinket, amelyek valószínűsítik, hogy mások pozitívan tekintenek ránk, proszociális viselkedésnek nevezzük. Legyen szó véradásról vagy arról, hogy a templomban néhány dollárt dobunk a gyűjtőedénybe, a kutatások szerint az emberek sokkal proszociálisabban viselkednek, ha mások látják, hogy ezt tesszük.

Ennek az elképzelésnek, miszerint cselekedeteinket a megfigyelés hatására változtatjuk meg, van egy frappáns neve is: „közönséghatás”.

Egy nemrégiben készült tanulmány azt vizsgálta, hogy a tesztoszteron hatással lehet-e erre a hatásra. Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a magasabb tesztoszteronszint olyan viselkedésekkel jár együtt, amelyek növelik a társadalmi státuszt. A tanulmány szerzői szerint ez kétféleképpen történhet: vagy a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak kevésbé törődnek mások véleményével, vagy pedig érzékenyebbek a közönséghatásra, mint a hírnevük és társadalmi státuszuk növelésének eszközére.

Elméletük teszteléséhez a Bécsi Egyetem Hana H. Kutlikova vezette csapata 192 egészséges, 18 és 40 év közötti férfit toborzott. Kis csoportokban a férfiakat arra utasították, hogy alkalmazzanak egy 150 milligramm tesztoszteront tartalmazó gélt, vagy ezzel egyenértékű mennyiségű placebo gélt. A gélt eldobható kesztyűben saját felkarjukra és vállukra dörzsölték, majd két órát vártak, hogy kifejtse hatását.

A férfiak egy részét véletlenszerűen választották ki, hogy egyedül hajtsák végre a feladatot, míg a többieket két nő figyelte, akiket „civil szervezetek képviselőiként” mutattak be a férfiaknak.

A kísérleti időszak különböző pontjain nyálmintát vettek a résztvevők tesztoszteronszintjének mérésére. A feladat elvégzése után megkérdezték őket arról, hogyan érzékelik, hogy figyelik őket.

A megnövekedett tesztoszteron hatására a férfiak kevésbé aggódtak amiatt, hogy figyelik őket, és kevésbé változtatták meg viselkedésüket annak érdekében, hogy megfeleljenek annak, amit a megfigyelők szerint „kellene” tenniük.

A szerzők rámutatnak a tanulmány néhány korlátjára. Csak férfiakat vontak be a vizsgálatba a tesztoszteron anyagcseréjében mutatkozó nemi különbségek miatt, valamint a nőknél a helyi tesztoszteron feldolgozásának módjára vonatkozó adatok hiánya miatt, így több adatra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, az eredmények a férfiakon túlra is kiterjednek-e.

Elolvasom a cikket