SIGAR: Afganisztánban továbbra is tevékenykednek terrorfenyegetést jelentő csoportok

MH/MTI
2024. február 1. csütörtök. 20:09
Frissítve: 2024. február 1. 20:12

A tálibok 2021 nyarán, majd 20 év nyugati katonai jelenlét után vették át ismét a hatalmat Afganisztánban.

Az amerikai csapatkivonás előtt a tálibok ígéretet tettek arra, hogy Afganisztán többé nem jelent majd terrorista fenyegetést. Állításuk mellett továbbra is kitartanak, külső megfigyelők azonban más képet festenek a helyzetről.

A SIGAR (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction) jelentése egyebek között az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet, a Kabultól függetlenül működő pakisztáni tálibok (TTP) és az al-Kaida terrorhálózat tevékenykedéséről tesz említést.

Az IS a Pakisztánnal határos régióban rendezkedett be, ahol egyébként egy külön autonóm „tartományt” is létre akarnak hozni IS-Horaszán néven. A SIGAR úgy tudja, hogy a dzsihadista milícia elsősorban a síita kisebbséget veszi célba, akik viszont csak „minimális védelemben” részesülnek a hatalmon lévő tálibok részéről.

Az IS jelentkezett január elején egy, a szomszédos síita többségű Iránban végrehajtott öngyilkos merénylet elkövetőjeként, amelynek csaknem száz halálos áldozata volt. Ez volt a leghalálosabb terrortámadás az iráni iszlám köztársaság 45 évvel ezelőtti megalapítása óta.

Az utóbbi hónapokban az illetékesek az al-Kaida terrorhálózat tevékenységének élénkülésére is felfigyeltek Afganisztánban. A csoport meglehetősen korlátozott képességei ellenére is még mindig „globális ambíciókat táplál” az ENSZ Biztonsági Tanácsának nemrégiben kiadott jelentése szerint.

A szervezet a megfigyelők szerint szoros kapcsolatokat ápol a tálibokkal, bár ezt a kabuli kormány tagadja. „Afganisztánban senki sem áll kapcsolatban az al-Kaidával” – szögezi le a csütörtökön kiadott közleményük.

A SIGAR szerint a pakisztáni tálibok (TTP) több mint száz, többségében a pakisztáni biztonsági erők ellen a határvidéken intézett támadást követtek el 2023 utolsó negyedévében.

A vezető pakisztáni politikusok pedig már az egyik fő választási kampánytémává emelték a biztonsági aggodalmakat, amelyek miatt már több százezren voltak kénytelenek elhagyni az országot. Pakisztánban február 8-án rendeznek parlamenti választásokat.

Elolvasom a cikket