Több ezer éves leletet rejtett a mocsár

A hatóságokat egy Bellaghyban található tőzegláp felszínén talált emberi maradványokhoz riasztották.

Nikki Deehan nyomozó felügyelő elmondta: „Az első vizsgálat során nem lehettünk biztosak abban, hogy a maradványok ősi, vagy egy nemrégiben bekövetkezett haláleset következményei. Ezért érzékeny és szakszerű módon, teljes törvényszéki megfontolással folytattuk a holttest feltárását. Ez a megközelítés azt is biztosítja, hogy az esetleges DNS-bizonyítékokat biztosítani lehessen egy bűnügyi nyomozáshoz”.

Egy okleveles igazságügyi antropológus elvégezte a boncolást, amelyből kiderült, hogy az illető a halála időpontjában valószínűleg egy 13 és 17 év közötti férfi lehetett. Bár a halál oka továbbra is tisztázatlan, az egyén maradványai figyelemre méltóan jól megőrződtek, a bőr, a bal kéz körmei, a lábujjkörmök és valószínűleg egy vese is épségben maradt.

A radiokarbonos kormeghatározás alapján a halál évét a korai vaskorra, i. e. 500 körülre teszik.

Alastair Ruffell, a belfasti Queen’s University munkatársa elmondta: „A maradványokat körülbelül egy méterrel a jelenlegi földfelszín alatt fedezték fel, ami megfelel a radiokarbon-becsléseknek. Ráadásul fosszilis famaradványok egy csoportja között voltak, ami arra utal, hogy a holttest egy fásításban vagy faállományban pusztulhatott el, vagy temethették el, vagy moshatta be a víz”.”

John Joe O’Boyle, a Forest Service vezérigazgatója elmondta: „A Forest Service elismeri ennek a nagyon izgalmas leletnek a jelentőségét. Ezt az ősi mocsári testet a hivatal tulajdonában lévő földterületen fedezték fel, és most a National Museums NI-vel együttműködve azon dolgozunk, hogy átadjuk nekik, hogy folytathassák a maradványok további vizsgálatát és megőrzését.

Elolvasom a cikket