Zelenszkij közvetlenül a megállapodás után elégedetlenül követelőzni kezdett

„Sajnálatos módon elhalasztották annak az európai tervnek a teljesítését, hogy Ukrajnának egymillió tüzérségi lövedéket adjanak. Ez egy újabb jele a globális rivalizálásnak, amelyben Európa nem engedheti meg magának, hogy veszítsen” – mondta.

Zelenszkij azt is követelte, hogy az EU hagyjon jóvá további hozzájárulásokat Kijev megsegítésére.

„Évente ötmilliárd eurót. Négyéves időtartamra. Ez nyilvánvaló prioritás” – tette hozzá.

Zelenszkij ugyanakkor még megköszönte az EU vezetőinek a segélycsomag kiutalását.

Korábban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt mondta, hogy az uniós vezetők egy brüsszeli csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy Ukrajnának 50 milliárd euró makroszintű pénzügyi támogatást nyújtanak.

Sajtóértesülések szerint a csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy évente megvitatják a Kijevnek szánt pénzösszeg elosztását, és szükség esetén két év múlva felülvizsgálják a segély összegét.

Az Európai Bizottság tavaly azt javasolta, hogy az EU 2027-ig szóló többéves költségvetését 66 milliárd euróval növeljék, ebből 50 milliárdot – 17 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként és 33 milliárdot hitelként – pénzügyi segélyezésre fordítanának Ukrajnának.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szerint azonban 2024-től kezdve az európai támogatás már nem lesz feltétel nélküli; ahhoz, hogy Kijev uniós támogatásban részesüljön, reformokat és beruházásokat tartalmazó újjáépítési tervet kell készítenie.

Elolvasom a cikket