A záhonyi átkelőhöz vonulnak a magyar gazdák + VIDEÓ

Jakab István a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy az Európai Bizottság szerdai előterjesztése már Moldovának is megadná az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát az unióba. A MAGOSZ elnöke úgy fogalmazott: ez lényegében dömpingárak kialakulását jelenti az unión belül, hiszen olyan termékekkel kell versenyre kelniük, amelyeknek előállítása során semmilyen uniós elvárást nem kell teljesíteni. Ráadásul a gabona mellett például a vámmentesen behozható termékek közé sorolt baromfi is problémás, hiszen az elmúlt években az uniós termelők majd, hogy nem négycsillagos szállodai színvonalon tartották a csirkéket, miközben Ukrajnában szűk terű ketrecekben tartja a baromfikat.

A szervezet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen kiadott közleményében is jelezte: támogatja a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak. Hozzátették, hogy a magyar kormány a hazai gazdáknak nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között visszatéríti a gázolaj jövedéki adóját, egyedülálló adórendszert alakított ki a családi gazdaságokra és őstermelők számára, megtiltotta a földadó kivetésének lehetőségét és lezárta a magyar határt az ukrán mezőgazdasági import előtt.

Az ukrajnai termékek vámmentes behozatala ellen Nagy István agrárminiszter is tiltakozott. Kiemelte: Brüsszel ismét cserben hagyta a kelet-európai gazdálkodókat, hiszen semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémák kezelésére. A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország egészen addig fenntartja az Ukrajnából érkező termékek nemzeti importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket