Egy ősi szökőár egész közösségeket pusztított el

A Journal of Quarternary Science című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a mezolitikum idején, mintegy 8000 évvel ezelőtt egy hatalmas, 20 méter magas hullámokkal járó szökőár érte el Nagy-Britannia partvidékét és Európa egyes részeit.

A szökőárat valószínűleg egy nagy tenger alatti földcsuszamlás, a Storegga-csuszamlás néven ismert, 2400-3200 km3 üledéket elmozdító, Nyugat-Norvégia partjainál bekövetkezett földcsuszamlás okozta. Az eseménynek tulajdonított üledéklerakódások nyomait Észak-Angliában, Nyugat-Skóciában, Shetlandon, Dániában és egészen Kelet-Grönlandig megtalálták.

Dr. Jon Hill, a Yorki Egyetem környezetkutatója elmondta: „Egy ilyen méretű óriási szökőár pusztította volna a kőkorszaki part menti közösségeket, mivel ősszel következett be, amikor a télre szánt nyersanyagokat gyűjtötték. Az érkező hullámok nagyságrendje teljesen más lett volna, mint amit az ott élő emberek tapasztaltak ”

A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy ebben az időszakban a települések sűrűsége egész Északnyugat-Európában csökkent, ami a tanulmány szerint a szökőár következménye volt, és nem a korábban elterjedt narratíva, miszerint a kontinensen gyors hőmérsékletcsökkenés következett be.

Dr. Hill hozzátette: „A szökőárnak kitett régiókban, mint például a Csendes-óceán északi részén, a múltban egyes halászati társadalmak ellenállónak bizonyultak a szökőárral szemben, és tudták, hogy magasabb területre kell költözniük. Az Észak-Britanniában bekövetkezett szökőár azonban inkább egy szokatlan esemény volt, az itteni kőkorszaki embereknek nem volt élő emlékük vagy ősi tudásuk ”

Dr. Hill elmondta: „A hullámok okozta közvetlen halálozás mellett ez a szökőár hosszabb távú hatást gyakorolt a kőkorszaki emberek erőforrásaira. Megtizedelte az élelmiszerkészleteket, így nagy a valószínűsége, hogy ez is hozzájárult ahhoz a hirtelen népességcsökkenéshez, amelyet Észak-Britanniában ebben az időszakban tapasztaltunk, bár ebben az időszakban a tengerszint gyors emelkedése és a globális hőmérséklet hirtelen csökkenése is bekövetkezett.” – mondta.

Elolvasom a cikket