Egy tanulmány rávilágít a WC helyes használatára

A megdöbbentő válasz megváltoztathatja a fürdőszobákról alkotott képünket, és örökre drasztikusan befolyásolhatja a megszokott vécézési szokásainkat.

Az Arizonai Egyetem tudósai nekiláttak a küldetésüknek, hogy kiderítsék, vajon a WC-fedél lehúzás előtti lezárása csökkentheti-e a szennyeződést a fürdőszobában.

A vécé a levegőben terjedő baktériumok és vírusrészecskék melegágya: az úgynevezett vécéfúvókák mikroszkopikus részecskék, amelyek a vécé lehúzásakor a levegőben szállnak.

A szakértők pedig már régóta állítják, hogy a WC-ülőke lezárása segíthet a felhasználók védelmében.

Most azonban úgy találták, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a fedél lezárása csökkentené a szennyeződések terjedését.

A tanulmány megállapításait az American Journal of Infection Control című folyóiratban tették közzé, de valami lenyűgözőre derült fény.

Ha az öblítés előtt fertőtlenítőszert, például WC-kagylótisztítót adunk a WC-kagylóhoz, jelentősen csökkenthetjük a szennyeződést.

A University of Colorado Boulder tanulmánya azt is kimutatta, hogy mennyire koszosak lehetnek a WC-k, amikor lehúzzák őket.

A szakértők egy élénkzöld lézerrel világítottak a csésze feletti levegőre, hogy megmutassák, mennyi kórokozó jut ki a WC-ből minden egyes öblítéskor.

A WC-csövek a fürdőszobában a levegőben terjedhetnek, és potenciálisan veszélyes baktériumokat, például E. coli baktériumot vagy vírusokat, például norovírust hordozhatnak, ha egy, a mosdót használó személy hordozza őket.

Ez a nagy port kavaró bejelentés azután érkezett, hogy egy hatalmas takarítás-fanatikus azt állította, hogy milliók használják évek óta rosszul a WC-frissítőket.

Mint kiderült, a WC-frissítőket nem a WC-kagyló fölé kellene akasztani.

Még csak nem is az oldalán kellene lenniük.

A Little Clean Co takarítói egy TikTok videóban osztották meg az interneten a helyes használatukat.

Mostanra sokan megtanulták, hogy valójában van egy speciális hely a WC hátulján, amely arra való, hogy a WC-frissítőt tartsa.

Az is kiderült, hogy az Egyesült Királyság folyóinak vizében magas baktériumszintet találtak – egyes esetekben emberi életet veszélyeztető baktériumokat.

Az ország egyes részeiről gyűjtött mintákban aggasztó mennyiségű E.coli és clostridia baktériumot, valamint ammóniát mutattak ki.

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy az „undorító mocsokkal és baktériumokkal” szennyezett folyóvíz veszélyeztetheti az emberek életét és csúnya fertőzéseket okozhat.

Elolvasom a cikket