Hihetetlen eredmény, órákon keresztül tartották életben egy sertés agyát a testén kívül

Az újonnan kifejlesztett rendszer lehetővé teszi az agy elkülönítését a test többi részétől egy szuperintelligens mesterséges pumpa segítségével, amely gondoskodik a vérellátásáról.

A valódi keringés utánzása érdekében a készülék képes finomítani a vér összetételét és beállítani annak áramlását egy sor változóhoz, beleértve a vérnyomást, a térfogatot, a hőmérsékletet, az oxigénellátást és a tápanyagokat. Ezt egy számítógépes algoritmus teszi lehetővé, amely nyomon követi a vérnyomást, az áramlást, a pulzálhatóságot és más tényezőket.

A tanulmányban a rendszert házi tenyészsertések (Sus scrofa domesticus) agyán tesztelték. Miután rákötötték a készülékre, az agyi aktivitást folyamatos elektrokortikográfiás és agyi mélységi elektródafelvételek segítségével követték nyomon.

A kutatók szerint az agyi aktivitásban és más mérésekben alig vagy egyáltalán nem volt változás öt órán keresztül.

„Ez az újszerű módszer olyan kutatást tesz lehetővé, amely a testtől függetlenül az agyra összpontosít, így olyan fiziológiai kérdésekre tudunk választ adni, amilyenre eddig még nem volt példa” – mondta Dr. Juan Pascual, a tanulmány szerzője, az UT Southwestern neurológia, gyermekgyógyászat és élettan professzora közleményében.

Talán azt kérdezi, hogy miért? Nos, az eszköz mögött álló tudósok azzal érvelnek, hogy lehetővé teheti a kutatók számára, hogy megértsék, hogyan működnek az agy bizonyos aspektusai a test befolyásától függetlenül.

Rendszerüket már használták arra, hogy megismerjék az alacsony vércukorszint agyra gyakorolt hatását. Ezt a tipikus állatmodelleken gyakran nehéz lehet tanulmányozni, mivel a szervezet az anyagcsere megváltoztatásával részben kompenzálni tudja az alacsony vércukorszintet, ami megváltoztatja az agyat. A szervezet nélkül nem merülhet fel ilyen probléma.

A kutatókat az is érdekli, hogy ezt az eszközt kardiopulmonális bypass-rendszerként, azaz a „szív-tüdő gépkén”t használják, amely a szívműtétek és transzplantációk során a vér áramlását biztosítja. Dr. Pascual elmondta, hogy ezt az eszközt szabadalmaztatták, hogy teszteljék hatékonyságát erre a feladatra.

Nem ez a kutatócsoport az első, amelyik eljátszik az agyak testtől való elkülönítésének ötletével. Más tudósok korábban már izolálták egy kutya és egy majom fejét.

Elolvasom a cikket