Horváth „Csacsi” Csabi „egy kelekótya paprikajancsi”

Most egy csacsiról fogok írni önöknek. Nem arról, amelyikről Krúdy úgy ír, hogy „Nagy fülű, kis szürke csacsi vékony lábszáraival serényen bandukol a kordé előtt, és piros szalag van a nyakában.” Hanem arról, aki átvitt értelemben csacsi, aki nem is annyira tájékozatlan, tapasztalatlan ember. Rá azonban többen már 2010 előtt is ezt a jelzőt aggatták, s tegyük hozzá, nem minden ok nélkül. Köztük olyan ismert emberek, mint Tarlós István, vagy Vitézy Dávid.

A legpikánsabb az egészben az, hogy 15 év elteltével lényegében ugyanazért emelték a négylábú szintjére. A csacsi rendes magyar neve Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere, aki szívesen tünteti fől magát a városi közlekedés szakembereként. Még akkor is, ha nem ért hozzá, csak egyet akar általa: népszerűséget, s ezen keresztül hatalmat szerezni.

A minap kapott szárnyra az örvendetes hír, hogy Lázár János javaslatát egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés. Így a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mellett a MÁV-Start, a Volánbusz és a MÁV-HÉV járatain is, valamint a Pest vármegyére váltott havi bérlet, illetve a havi országbérlet március 1-jétől a BKK járatain is érvényes lesz. A közgyűlés egyetértett azzal is, hogy március elsejétől a teljes árú havi Budapest-bérlet 8950 forint legyen a jelenlegi 9500 forint helyett.

Azt gondolom, hogy ez happy end, ezzel a megállapodással mindenki jól jár. Az, hogy a háttérben hogyan számolnak el egymással a felek, az az érintetteken kívül a kutyát nem érdekli.

Ezek után jött Horváth „Csacsi” Csaba, akiről a háta mögött már közkeletűvé vált ez a gúnyos elnevezés, és azonnal pápább akart lenni a pápánál. Neki ez nem elég a jó, neki még jobb kell, csak soha nem jön össze.

Horváth Csabi ugyanis megismételte az a 2010 előtti javaslatát, miszerint „Nem állhatunk le azzal az igénnyel, hogy az állam és a főváros között is próbáljuk meg ezeket a viszonyokat rendezni. Pontosan azért, hogy adott esetben meghozhassunk akár néhány év múlva egy közös döntést, hogy ingyenessé tesszük a közösségi közlekedést.”

Puff neki. Éppúgy mint anno. Vitézy Dávid válasza nem is váratott magára sokáig. A Facebookon úgy reagált: „nem változott a véleménye Horváth Csaba 2010-es sikertelen főpolgármesteri kampánya óta, aki akkor is ingyenes BKV-t ígért. Bár lehet, elsőre ez jól hangzik, de jegybevételek nélkül lehetetlen fejleszteni a közösségi közlekedést. Ideje lenne abbahagyni a felelőtlenségi versenyt, mielőtt földbe állítják a budapesti közösségi közlekedés finanszírozását.”

Horváth „Csacsi” Csabi 2010 előtt még azzal is előjött, hogy alagutat kéne fúrni a Duna alá. De nem keresztbe, hanem hosszába. Bravó. Nem is kommentáljuk ezt a bölcs meglátást.

De volt olyan is, amikor anno a 3-as metró teljes akadálymentesítését kérte számon Tarlóson. Akkor a főpolgármester egyebek mellett csak ennyit mondott: „Nézze, Horváth, ön az én szememben egy kelekótya paprikajancsi.” Tarlós tárgyalt ugyanis az érintett mozgássérültekkel, akik teljes mértékben meg voltak elégedve azzal a megoldással, amelyet a fejlesztés révén be akartak építeni a lépcsők kiváltásra a mozgássérülteknek.

A 2019-es választási kampányban pedig Puzsér tűzte tollhegyre Karácsony mellett Horváthot: Karácsony szerinte „szociológusból lett botcsinálta polgármester”, míg Horváth Csaba pedig „senkiből lett címzetes senki”.

Nem teljesen véletlen tehát, hogy az MSZP a közvélemény-kutatásokban tartósan a parlamentbe jutási küszöb alatt van. Mint ahogy az sem, hogy Kunhalmi Ágnes már szinte hazajár az ATV-be, hogy rimánkodjon az ellenzéki pártoknak az összefogás szükségessége mellett.

Lehet, hogy az egész MSZP-re érvényes Krúdy megfogalmazása? „Nagy fülű, kis szürke csacsi vékony lábszáraival serényen bandukol a kordé előtt, és piros szalag van a nyakában.”

A szerző szerkesztő

Elolvasom a cikket