Washington Post: Az USA egyik szövetségese támogatja az orosz fegyvergyártást

A Post a „kereskedelmi nyilvántartásokat és orosz adóügyi dokumentumokat” idézve, amelyekhez a lap hozzájutott, rámutatott az orosz fegyveriparban tevékenykedő vállalatokra, amelyek fokozták a Tajvannal folytatott tranzakciókat, az egyik cég, az I Machine Technology 2023 januárja óta több mint 20 millió dollár értékben importált a szigeten gyártott CNC szerszámgépeket. A gépeket állítólag 63 különálló szállítmányban küldték el.

„A tajvani gyártású gépek a nyilvántartások szerint gyakorlatilag az orosz cég teljes importját kitették a tavalyi év első hét hónapjában, és a cég eladásai ebben az időszakban túlnyomórészt az orosz védelmi iparnak szóltak” – tette hozzá a lap, bár azt nem részletezte, hogy a CNC-gépeket milyen célra használták fel.

Kevin Wolf volt amerikai fegyverzetellenőrzési tisztviselő a Postnak azt mondta, hogy az ilyen szállítások valószínűleg megsértették a Washington és Tajpej által az ukrajnai konfliktusra válaszul bevezetett szankciókat. Az I Machine Technology egyik vezetője, Alekszej Bregyihin azonban azzal érvelt, hogy ez nem így van.

Bregyihin ehelyett azt mondta, hogy a január utáni vásárlások csak pótalkatrészekre vonatkoztak, és nem ütköztek a tajvani exportellenőrzésekbe, amelyeket az év elején tovább szigorítottak.

„Nem veszek tőlük semmit, kivéve az alkatrészeket” – tette hozzá.

Ennek ellenére az amerikai tisztviselő azt állította, hogy a CNC-gépek „nagyon fontosak a katonai cikkek gyártásához”, és „katonai célú felhasználáshoz” köthetők, beleértve a drónok gyártását is.

Az egyik tajvani gyártó egy másik vezetője, Yu Ming Je megkérdőjelezte a Post által megszerzett akták hitelességét, és azt is hangsúlyozta, hogy az értékesítés összhangban van a helyi törvényekkel. Az orosz fegyveriparral való kapcsolatokra vonatkozó kérdésre Yu azt mondta, hogy nincs tudomása ilyen kapcsolatról a cégével kapcsolatban, hozzátéve: “A forgalmazóknak alapvetően sok felhasználójuk van„.

Az Egyesült Államok szoros stratégiai szövetségese és az amerikai fegyverek gyakori vásárlója, Tajvan nagyrészt csatlakozott az Egyesült Államok Moszkvával szembeni szankciós politikájához, több rétegű büntetést szabva ki, mióta Oroszország 2022 elején csapatokat küldött Ukrajnába.

A szankciók legutóbbi körének bejelentésekor, amelyek tükrözik az USA és az Európai Unió által már bevezetett szankciókat, a tajvani gazdasági minisztérium megfogadta, hogy a jövőben ”elvben„ blokkolni fog minden orosz cégnek szóló kiviteli engedélykérelmet. A minisztérium nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az ilyen berendezésértékesítések sértik-e az exportszabályokat, de azt mondta, hogy a kormány a jövőben kifejezetten az I Machine Technology számára történő értékesítést tervezi megtiltani.

Elolvasom a cikket