A táplálkozás nagy segítségünkre lehet a magas koleszterinszint elleni harcban

A magas koleszterinszint olyan csapda, amely bármely életkorban, akár 60 éves kor után is érezhető. Az egészségtelen vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozás, valamint a fizikai aktivitás hiánya is bűnrészes lehet. Semmi sem helyrehozhatatlan, ha időben beavatkozunk, és megtesszük a megfelelő ellenintézkedéseket.

A korai beavatkozás elengedhetetlen a vér koleszterinszintjének emelkedése által kiváltott esetleges káros hatások elkerülése érdekében. Ezek közé tartoznak a különböző szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke. Az egyik legfontosabb játszma ebben a tekintetben az asztalnál zajlik, ezért jó, ha tudjuk, milyen ételeket fogyasszunk és melyeket kerüljük, ha magas a koleszterinszintünk.

A 60 év feletti embereknek, akik úgy akarják kordában tartani koleszterinszintjüket, hogy közben aktívak és egészségesek maradnak, gondosan kell megválasztaniuk az ételeket. Mindenekelőtt soha ne hagyják ki az olyan jótékony anyagokat, mint az omega-3 zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok.

Nagyon fontos, hogy elegendő zöldséget fogyasszon, amelyek gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Mindezt egyetlen gramm koleszterin nélkül.

A halakkal feltankolhat Omega 3-ból, ami nagyon hasznos az LDL (rossz) koleszterinszint kordában tartásában. Ha viszont valaki nem tud lemondani a húsról, jobb, ha a fehér és sovány húsokat részesíti előnyben, pl. a csirkét (bőr nélkül kell fogyasztani).

A különböző zöldségek, de különösen a teljes kiőrlésű gabonafélék jó rostellátást biztosítanak. Ez egy másik lényeges elem a vér LDL-szintjének csökkentéséhez. A hüvelyesekben, különböző zöldségekben és egyes gyümölcsökben is megtalálhatóak.

Zöld utat kapnak a gyümölcsök, beleértve a héjas dióféléket is. Ez utóbbira példa a mandula, a dió és a mogyoró. A hüvelyeseket hetente legalább kétszer, sőt, ha nem fogyasztunk húst, akár többször is fogyaszthatjuk.

A tej és a joghurt legyen félzsíros vagy sovány, hogy az állati zsírokat csökkentsük. A vajat, a zsírt és a faggyút szintén kerülni kell, és az olíva-, rizs- vagy magolajat kell előnyben részesíteni.

Azoknak, akik szeretnék kordában tartani koleszterinszintjüket, bizonyos ételektől vagy főzési módoktól is tartózkodniuk kell. A nem fogyasztható élelmiszerek listájának élén az állati zsírok állnak. A vörös húsok, a zsíros húsok és kolbászok, de a belsőségek is.

Ahogy fentebb említettük, más állati eredetű származékokat, például a sertészsírt, a disznózsírt, a vajat és a legtöbb sajtot is kerülni kell. Az érlelt vagy félérlelt tejtermékeket különösen kerülni kell, míg a „könnyű” tejtermékek, mint a stracchino és a mozzarella (lehetőleg csökkentett zsírtartalommal) időnként megengedhetők.

Említettük még a tejet és a joghurtot, amelyeket soha nem szabad „teljes” változatban fogyasztani, hanem csak részben vagy teljesen fölözött formában. Egyes növényi olajok általában szintén nem ajánlottak telített zsírtartalmuk miatt, mint például a pálma- és a kókuszolaj.

Általánosabban fogalmazva, kerülni kell az alkoholtartalmú italokat, a zsíros, sóban gazdag és sült ételeket. Ha már a főzési módokról beszélünk általában, a párolás és a grillezés előnyösebb, mint a sütés vagy a serpenyőben való sütés.

Elolvasom a cikket