A tökéletes farsangi fánk titka

Könnyen megfázik

A kelt tészták érzékenyek a hidegre, így fontos, hogy a kelesztés és sütés során biztosítsuk a konyha egyenletes melegét, és ne érje huzat vagy hideg levegő. Ügyeljünk arra, hogy a hozzávalók is szobahőmérsékletűek legyenek, tehát érdemes ezeket időben kivenni a hűtőből.

Szitáljuk át alaposan!

A tészta akkor lesz könnyű és rugalmas, ha a lisztet alaposan átszitáljuk, így elég levegő kerül a liszt szemcséi közé. Ne sajnáljuk az időt a dagasztásra sem. Egészen addig kell dolgozni, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától.

Pár csepp is elég bele

Ne felejtsünk kevés rumot keverni a tésztába. Amellett, hogy finom aromát kölcsönöz a fánknak, az alkohol segít megelőzni, hogy a tészta sütés közben túl sok zsiradékot szívjon magába.

Csak laza mozdulatokkal

Miután begyúrtuk a tésztát, hagyjuk legalább egy órán át meleg helyen kelni. Takarjuk le egy konyharuhával, hogy a teteje ne száradjon ki. Amikor duplájára kelt, lisztezett deszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Óvatosan dolgozzunk a sodrófával, ne nyomjuk rá erősen a tésztára, mert így kiszorítjuk belőle a levegőt.

Felejtsük el a poharat

Sokan ott rontják el, hogy pohárral szaggatják ki a megkelt tésztát. Fontos, hogy mindig fánkszaggatót használjuk, mivel ez szépen, egyenletesen vágja el a tésztát, míg a pohár csak lenyomja a szélét, így sütés után nem lesz szép szalagos a formája.

Hagyjunk erre elég időt

Miután kiszaggattuk a fánkokat, takarjuk le, majd kelesszük újra 20-30 percig. Ne hagyjuk ki ezt a lépést, hagyjunk elég időt a kelesztésre, különben a fánkok laposak lesznek.

Legyen magas fala

Úgy számoljunk, hogy a fánkok sütés közben akár duplájára is nőhetnek, ezért olyan magas falú edényt vagy serpenyőt válasszunk a sütéshez, amiben kényelmesen elférnek majd.

Ügyeljünk a hőmérsékletre

Fontos, hogy az olaj megfelelően forró legyen. Ha nem várjuk meg, hogy felmelegedjen, akkor a tészta megszívja magát zsiradékkal, de az sem jó, ha túl forró, mert akkor könnyen megég a külseje, miközben a belseje nyers marad. Csippentsünk kevés maradék tésztát az olajba; ha lebeg a tetején, és serceg az olaj körülötte, akkor megfelelő az olaj hőmérséklete.

Fedő alatt süssük

Mielőtt beletennénk az olajba a fánkokat, rázzuk le róluk a felesleges lisztet, hogy a sütés során ne égjen rá. Ezután kissé nyomjuk be a tészták közepét, majd tegyük a forró olajba úgy, hogy az kerüljön felülre, ami a deszkát érintette. Fedjük le a lábast, és amikor aranyszínűre sültek, fordítsuk meg, majd folytassuk a sütést fedő nélkül.

Sokszor keveset

Egyszerre csak kevés fánkot süssünk, mert könnyen lehűthetik az olajat. Amint aranysárgára sültek, szűrőkanállal emeljük ki az edényből, majd konyhai papírtörlőre téve csepegtessük le róluk a zsiradékot. A forró fánkokat ne halmozzuk egymásra, mert összeesnek.

Elolvasom a cikket