Egy amatőr kincskereső döbbenetes leletet talált

Az 54 éves Jonathan Needham az angliai Staffordshire-ben, Ellastone-ban, egy földdarabon találta meg az értékes, 3000 éves leletet – írja a Daily Mail.

Az aranytárgy 13 cm hosszú és 110 gramm súlyú. Úgy gondolják, hogy ez egyike annak a hét darabnak, amelyet Angliában találtak, mivel a bronzkor csak körülbelül 1900 évvel ezelőtt érkezett meg Nagy-Britanniába, a tárgy pedig sokkal régebbi.

A Derbyből származó Needham a Daily Mailnek elmondta, hogy tavaly május 6-án egy barátjával nemesfémek után kutatott. Ez volt Károly király koronázásának napja. Egy bizonyos ponton a fémdetektor halkan sípolt.

Elmondta, hogy amikor meglátta a tárgyat, és kihúzta a földből, azt hitte, hogy egy kifakult alumínium fiókfogantyú.

Objektum doboz

Amikor a kincskereső közzétette a leletét az interneten, az emberek figyelmeztették, hogy valami sokkal ritkább, és határozottan értékesebb dologra bukkant a kezei között.

Amikor Needham és barátja, a 63 éves Malcolm Baggaley rájöttek, hogy a leletük egy régészeti kincs, elküldték a Derby Múzeumba. Azóta a londoni British Museumba került, az 1996-os brit kincsekről szóló törvény értelmében.

A kincslelet eladásából származó pénzt általában a földtulajdonos és a megtaláló között osztják fel.

Needham szerint a sors iróniája, hogy éppen III. Károly megkoronázásának napján találta meg a király aranyát. ‘Elmentem megnézni a British Museumban, és rengeteg híres lelet, például a Sutton Hoo-i sisak mellett volt kiállítva. Egyszerűen irreális volt ott látni” – mondta.

Nagy-Britannia a bronzkorban
A bronzkor kezdetének időpontja régiónként változott. Görögországban és Kínában például i. e. 3000 előtt kezdődött, míg Nagy-Britanniában csak i. e. 1900 körül.

Olyan leletről van szó, amelyet nem abban az országban készítettek, ahol megtalálták, hanem egy vagy több olyan személy szállította oda, aki(k) az adott területen tartózkodott(ak), nem meghatározható okokból.

Ez hasonló a Kréta szigetén, Chaniában talált Nagy Sándor nagy értékű arany- és ezüstérmék esetéhez. A Kastelli-hegyen találtak egy egyedülálló, 37 ritka érméből álló pénzgyűjteményt, köztük 11 aranypénzt, amelyeken Nagy Sándor különböző változatai szerepelnek.

Az ezüstérméket a Kr. e. IV. században, az olimpiai játékok idején verték Olimpiában. Volt egy korinthoszi stater is az Akarnania-palotából.

Elolvasom a cikket