Ez történik a testünkkel, ha lefutunk egy maratont

Kaufmann Angéla
2024. február 4. vasárnap. 9:04

Szív-és érrendszer

A maratoni futás talán legjelentősebb hatása a szív- és érrendszerben jelentkezik. Az állóképességi futás növeli a perctérfogatot, erősíti a szívizmot és javítja az általános keringést. Minden egyes meghódított mérfölddel a szív hatékonyabban pumpál, oxigénben gazdag vért juttatva a dolgozó izmokhoz. Idővel ez alacsonyabb nyugalmi pulzusszámhoz és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenéséhez vezet.

Izmok és ízületek

A futás ismétlődő mozgása jelentős terhelést jelent az izmoknak és az ízületeknek, különösen az alsó testben. A maraton során az izmok mikroszakadásokon mennek keresztül, és glikogén kimerülést tapasztalnak, ami fájdalmat és fáradtságot okoz. Megfelelő edzéssel és helyreállítással azonban az izmok alkalmazkodnak és megerősödnek, növelve az állóképességet és az ellenálló képességet. Ezenkívül a futás serkenti a csontsűrűséget, csökkenti a csontritkulás kockázatát és erősíti a csontrendszert.

Légzőrendszer

A tüdő túlórázik a maraton során, oxigént szállítva a szervezet energiaszükségletének kielégítésére. Ahogy a futók mélyebben és gyorsabban lélegeznek, javul a tüdő kapacitása, fokozva az oxigénfelvételt és a szén-dioxid eltávolítását. A rendszeres állóképességi edzés csökkentheti a légúti megbetegedések kockázatát és javíthatja a tüdő általános működését.

Anyagcsere

A maratoni futás jelentősen felpörgeti az anyagcserét a verseny alatt és után egyaránt. A szervezet a tárolt glikogénre és zsírra támaszkodik üzemanyagforrásként, és nagy sebességgel égeti el a kalóriákat a hosszantartó fizikai aktivitás fenntartása érdekében. A maraton után a szervezet továbbra is emelt ütemben égeti el a kalóriákat, miközben helyreállítja az izmokat és feltölti az energiaraktárakat. Ez az anyagcsere-növelés segíthet a testsúly szabályozásában és javíthatja az általános testösszetételt.

Mentális egészség

A maratoni futás szellemi előnyei ugyanolyan jelentősek, mint a fizikai előnyei. Az állóképességi edzés elősegíti az endorfinok felszabadulását, a neurotranszmittereket, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt. A maraton teljesítése sikerélményt ébreszt, és növeli az önbizalmat, erősíti a rugalmasságot és az elszántságot. Sőt, az edzés és a versenynapokon tapasztalt bajtársiasság és támogatás javíthatja a társadalmi kapcsolatokat és az általános jólétet.

Elolvasom a cikket