Már a kivételezett helyzetű egyetemi hallgatók is elégedetlenek Észak-Koreában

Egy neve elhallgatását kérő phenjani forrás elmondta, hogy az egyetemi hallgatóknak országszerte „különböző társadalmi-politikai munkát kell végezniük a városokban és vidéken, és azt a parancsot kapták, hogy vegyenek részt a népgazdaság újjáélesztése érdekében folytatott gazdasági agitációban” – még a szünidőben is – olvasható az origo.hu oldalán.

A tartományokból származó diákoknak már rögtön az újévi ünnep után vissza kellett térniük Phenjanba, hogy dolgozzanak. Tény, hogy az egyetemisták akár otthonuk közelében is végezhetnék ezt a kötelező feladatot, de ők inkább úgy döntöttek, hogy a fővárosban végzik ezt el, mert ott több elismerést kaphatnak hűségükért.

Bizonyítandó, hogy valóban elvégezték a rájuk kiszabott feladatokat, a diákoknak be kell nyújtaniuk az egyetemen a részükre kiállított igazolásaikat, amiben pontosan leírják, hogy mit is csináltak. A tehetős, befolyásos családokból származó diákok azonban a rendszert kihasználva készpénzért vagy cigarettáért cserébe is megkapják ezeket az igazolásokat.

Azonban a kevésbé jó kapcsolatokkal rendelkező családokból származó diákok keményen dolgoznak azért, hogy minél több elismerést szerezhessenek tevékenységükért.

Azok a diákok, akiknek sem pénzük, sem hatalmuk nincs, napközben a társadalmi-politikai munkáktól, éjszaka pedig az ünnepi feladatoktól szenvednek.

Elolvasom a cikket