Mi volt Kleopátra titka?

Magyar Tibor
2024. február 4. vasárnap. 8:31

Kora két legmeghatározóbb férfija is az ágyában kötött ki, de az sem rettentette el Kleopátrát, hogy egyszerre több férfit is kényeztessen. Először Julius Ceasar, majd Marcus Antonius választása is Egyiptom királynőjére esett.

Kleopátra és az őt körülvevő rejtélyek a mai napig lázban tartják a tudósokat. Az egyik legnagyobb titok a nyughelye, amit azóta is keresnek.

De térjünk vissza a királynő kinézetére. Habár évezredekig gyönyörűnek tartották, a modern kor tudósai egyre többször beszélnek arról, hogy talán nem is lehetett annyira gyönyörű. Történetek olvashatunk a haj és testápolási szokásairól, mint a tejben-vajban fürdőzés.

Kleopátra nagy figyelmet fordított az étkezésére is. A mai napig Kleopátra diétaként fennmaradt elnevezés rengeteg egészséges alapanyagot tartalmaz.

Kleopátra étrendje tele volt zöldségekkel, hüvelyesekkel, gyümölcsökkel és olyan húsokkal, mint a galamb és a birkahús, és természetesen tenger gyümölcseivel. Az olívaolaj, a méz, a sajt és a gabonafélék szintén fontos szerepet játszottak az étrendjében.

Rendszeresen fogyaszthatott fügét és datolyát, salátát és uborkát. Emellett élvezhette a gyógynövényekkel és fűszerekkel ízesített ételeket, és olyan édes finomságokat is fogyasztott, mint a sütemények.

Fontos, hogy az ókori egyiptomiak által fogyasztott búza és árpa teljes kiőrlésű gabona volt, ellentétben az erősen finomított fehér liszttel, amely az elmúlt 150 évben általánossá vált az étrendünkben.

Kleopátra étrendje hatásosnak bizonyulhatott, hiszen a korabeli nők átlag életkora 30-35 év volt, ezzel szemben Egyiptom királynője 39 éves volt, amikor elhunyt. Ráadásul önkezével vetett véget életének, így nem tudhatjuk hány éves koráig élt volna, hogy ha természetes halálban hunyt volna el.

Elolvasom a cikket