Rengeteg tévhit kering a mai napig az eltűnések bejelentésével kapcsolatban

Gyakran láthatjuk a közösségi oldalakon vagy hírekben az „Eltűnt!” feliratú felhívásokat. Dr. Bálint Boglárka, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa a Fanny magazinnak mesélt arról, mit tehetnek a hozzátartozók.

Sorsok a számok mögött

Egy eltűnés mögött különböző okok állhatnak: lehet, hogy valaki új életet szeretne kezdeni, de akár öngyilkossági szándék, vagy az eltűnt személy akár bűncselekmény elkövetése miatti felelősségre vonás elől menekül, de az is előfordulhat, hogy az ő sérelmére követtek el bűncselekményt.

Minden perc számít

Nincs olyan, hogy csak bizonyos idő elteltével jelenthetünk be eltűnt személyt a rendőrségen. Tehát, ha a hozzátartozónk holléte szokatlan módon, hirtelen ismeretlenné válik számunkra, azonnal jelentsük be a rendőrségen. A rendőrség ugyanis az egyetlen hivatalos szerv, amely az ismeretlen helyen tartózkodó személy körözését elrendelheti.

Ne várjunk 48 órát!

Sokan tévesen gondolják, hogy 24 vagy 48 órát kell várni arra, hogy elinduljon a nyomozás. A rendőrségnek már a bejelentés pillanatában el kell rendelnie az eltűnt személy körözését, így az érintett azonnal felkerül a Körözési Nyilvántartási Rendszerbe. Ezek az adatok közérdekből nyilvánosak, és bárki rákereshet a rendőrség weboldalán…

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Elolvasom a cikket